Uutiset

Takaisin

Huoneiden kirja -teokselle esittävien taiteiden valtionpalkinto


Tanssitaiteilija Henna-Maria Hanhineva, huone 20, Hevosen huone / Rosa Huuska, Läntinen tanssin aluekeskus

Esittävien taiteiden valtionpalkinto myönnettiin Huoneiden kirja -teoksen ydintyöryhmälle. Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio jakaa palkinnot Kansallisoopperassa Helsingissä 17.11.2021.

Valtionpalkinnon myöntöperustelut Huoneiden kirja -teokselle

Turkulainen vapaan taiteen kenttä näytti kollektiivisen luomisvoimansa ja yhteistyökykynsä elokuussa 2021. Yli satapäinen taiteilijajoukko muutti Huoneiden kirja -projektissaan Turun vanhan Kivipainon ainutkertaiseksi elämysmaailmaksi. Monitaiteinen ja immersiivinen suurteos asutti tehdaslabyrintin aina komeroista katolle ja pihapiiriin asti luoden moniulotteisen, myyttisen ja vaikuttavan kokemismatkan eri nykyesitystaiteiden keinoin.
Hankkeen inspiraationa toimi Saila Susiluodon Huoneiden kirja -proosarunoteos vuodelta 2003. Susiluodon teoksen toteutumistavan mukaisesti kivitalon kokemuksellinen taidemaailma rakentui kerroksittain 64 teoksesta tai huoneesta. Kukin teos perustui assosiatiiviseen tulkintaan Susiluodon yksittäisrunosta, ja loi oman esteettisen ja materiaalisen näyttämömaailmansa.

Teokseen luotu pelillinen yleisösuhde johdatti katsojansa yksityiselle, omaehtoiselle kokemismatkalle teosten pariin, joiden mittasuhteet vaihtelivat intiimeistä kohtaamisista joukkokohtauksiin.
Huoneiden kirja säilytti ajatuksellisen ja taiteellisen fokuksensa läpi taidetehtaan. Kiitos tästä kuuluu teoskohtaisia työryhmiä ja kokonaisuutta koordinoineelle taiteelliselle ja tuotannolliselle ydintyöryhmälle.

Palkittava Huoneiden kirjan ydintyöryhmä: Alma Rajala (taiteellinen johto), Johanna Latvala (skenografia ja visuaalisuus), Jarkko Forsman (valot), Laura Naukkarinen (ääni), Riikka Mäntymaa (pukusuunnittelu), Venla Luoma (kokemuksellisuus ja yleisön kuljetus), Lee Lahikainen (liike), Maria Laitila (yleisötyö), Maiju Tainio (hovimestareiden koordinointi), Pia Puustelli (viestintä ja markkinointi) ja Sara Koiranen (tuotanto).

Valtionpalkinto myönnetään vuosittain ansioituneille taiteilijoille ja taideyhteisöille
Palkintojen yhteissumma on 226 000 euroa. Taiteen valtionpalkinnon voi saada tunnustuksena kolmen viime vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta, ansiokkaasta taiteellisesta urasta tai toiminnasta alan hyväksi.

Valtionpalkinnoista päättävät vuosittain valtion taidetoimikunnat, jotka toimivat Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijoina. Lastenkulttuurin palkinnosta päättää Taiteen edistämiskeskuksen johtaja. Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio jakoi palkinnot Kansallisoopperassa Helsingissä 17.11.2021. Lisätietoja ja tiedot muista palkinnon saaneista löytyvät Taiken verkkosivuilta: https://www.taike.fi.

Huoneiden kirja oli yhteistuotanto ja osa Turun Kulttuurikaupunki 10 vuotta -juhlaohjelmistoa

Huoneiden kirja -teoksen tuottivat yhdessä Tehdasteatteri, Aurinkobaletti ja Aura of Puppets. Turku viettää Euroopan kulttuuripääkaupungin kymmenvuotisjuhlaa vuonna 2021. Huoneiden kirja toteutettiin osana merkkivuoden ohjelmaa.

Huoneiden kirjan teoksiin voi tutustua kuvien muodossa verkkogalleriassa: https://huoneidenkirja.fi/galleria

Läntinen tanssin aluekeskus oli yksi Huoneiden Kirjan yhteistyökumppaneista.

Lue lisää aiheesta:

Henna-Maria Hanhineva (kuvassa) työskenteli Huoneiden kirjassa Läntinen tanssin aluekeskuksen aluekeskuspalkalla.