VoxFemina / Feral Polyphony

VoxFemina / Feral Polyphony on äänekäs kurkotus naiseuden hiljaiseen historiaan ja nykypäivään. Esitys on moniääninen ja yllätyksellinen tapahtuma, yhä uudelleen rakentuvien ja hajoavien naisellisten tapahtumien jatkumo.  

Naiseus on laaja spektri, jota on historiassa pyritty vaientamaan ja asettamaan rajattuun tilaan. Usean taiteenlajin vuorovaikutuksesta syntyvä teos asettaa rajaukset uuden tarkastelun alle. Leikkaamalla naiseuden kasoja avataan tunnetasolla sukupolvia läpäiseviä kokemuksia. Arkinen ja huomaamaton on lopulta kummallista ja suurta.

Esitystä voi katsoa kuunnelmana, kuunnella nykytanssiesityksenä ja astia kuvataiteen installaationa naiseuden monista muodoista, vaihtuvista identiteeteistä, vapauden kaipuusta sekä yhteisöllisistä rituaaleista. 

Teoksen tekijät ova eri-ikäisiä naistaiteilijoita; tanssitaiteilijoita, säveltäjiä, kuvataiteilijoita, esitystaiteilijoita, jotka levittäytyvät taiteellisilla teoillaan moniin tonaliteetteihin sukupuolten, iän, ihmisyyden ja eläimellisyyden välillä.

VoxFemina / Feral Polyphony on kokemusten muodostama historia, jonka kautta olemme tässä päivässä. Tervetuloa elämään kanssamme itsenäsi, oman historiasi kautta. 

 

VoxFemina / Feral Polyphony sai ensi-iltansa perjantaina 3.3.2023 Postpostrenefest Arthousessa Porissa. 

Teos esitetään Turussa 19.-20.1.2024.

Varaa liput täältä!

 

Työryhmä

Ohjaus, koreografia: Maria Nurmela

Co-creation, co-koreografia ja esitys: Jonna Aaltonen, Maria Nurmela, Saara Nurmi, Reettaleena Rauhala

Tekstit: Työryhmä

Äänisävellys: Jane Sheldon

Visuaalinen neuvonanto: Erno Seppälä

Äänitekniikka: Jaakko Vastapuu

Outside eye: Gesa Piper

Teosprosessissa mukana: Georgie Goater

Tuotanto: Maria Nurmela, Saara Nurmi, Läntinen tanssin aluekeskus

Valokuvat ja traileri: Vesa Loikas

Tukijat: Läntinen tanssin aluekeskus, Taike, SKR / Satakunnan rahasto, Pro Manillasäätiö, Turun Teatterisäätiö, Turun Kulttuurilautakunta

 

VoxFemina

VoxFemina-hanke on monivuotinen, sisältäen niin esitysteoksia kuin monitaiteellisten työpajojen sarjoja. Konseptina VoxFemina sai alkunsa ja toteutui ensimmäisen kerran pandemian aikana vuonna 2020.

Ensimmäinen VoxFemina-esitysteos, VoxFemina-Naisen ääntä, näki päivänvalon Tehdasfestivaali Manifestissa, sekä virtuaalisesti Festival International de Danza Contemporanea Lila Lopez -nykytanssifestivaalilla. Tuolloin taiteilijat Maria Nurmela ja Liisa Vilkkumaa kehittivät teoskonseptia toteuttaen esitysteoksen yhdessä Saara Nurmen ja Ilana Gothonin kanssa. 

Huhtikuussa 2023 Maria Nurmela ja Saara Nurmi ohjasivat kaksipäiväisen monitaiteellisen työpajan Wäinö Aaltosen museossa. Seuraavat työryhmän järjestämät työpajat toteutetaan syksyllä 2023 Turussa. Lisätietoja päivitetään tälle sivulle!

Ajan saatossa jokainen VoxFeminaan osallistunut, niin naistaiteilijat kuin työpajojen osallistuneet, ovat jättäneet ja jättävät kaikujaan prosessiin. Muun muassa meksikolaisella nykytanssifestivaalilla v. 2020 esitetty dokumentti sai myös meksikolaisia naistaiteilijoita mukaan hankkeeseen ääninä ja kuvina.

Tämän yhä enemmän naisten ääniä mukaan kutsuvan dialogin on tarkoitus jatkua ja kertautua siis edelleen – toivottavasti monta vuotta eteenpäin ja monenlaisia ääniä kuuluvaksi tuoden!