Uutiset

Takaisin

Vox Femina avaa Latinalaisen Amerikan suurimman nykytanssifestivaalin 40-vuotisjuhlan 28.7.

Turkulaisen taiteilijaryhmän tekeillä olevaa teosta – Vox Feminaa – käsittelevä dokumentti avaa Latinalaisen Amerikan suurimman nykytanssifestivaalin 40-vuotisjuhlan.

Festival Internacional de Danza Contemporánea Lila Lopez on Latinalaisen Amerikan suurin ja vanhin nykytanssifestivaali, joka järjestetään San Luis Potosin kaupungissa Meksikossa. Tänä vuonna festivaali toteutuu kokonaisuudessaan virtuaalisesti eri sosiaalisen median alustoilla.

Juhlaohjelma sisältää dokumentteja festivaalin historian ajalta sekä juhlavuotta varten tuotettuja kokonaisuuksia. Festivaalin johtaja Mireya Bernal kutsui turkulaisen Maria Nurmelan kokoaman työryhmän esittelemään Vox Femina teostaan ja siitä koostettu dokumentti avaa festivaalin  taiteellisen ohjelman. Maria Nurmela on vuoden 2020 ABOA-apurahalla palkittu tanssitaiteilija ja hänen lisäkseen työryhmässä ovat mukana Ilana Gothóni (säveltaide), Saara Nurmi (kuvataide) sekä Liisa Vilkkumaa (sanataide).

“Olen erittäin innoissani projektista ja kiitollinen koko työryhmälle. Ihailen Marian, Ilanan, Saaran ja Liisan, sekä dokumentin kuvaajan Jaakko Rajalan työskentelyä. Tämä on ollut erinomainen yhteistyö”, Mireya Bernal kertoo.

”Tänä pandemian aikana yhteistyö meksikolaisen festivaalin kanssa on poikkeuksellista ja mahtavaa. Esittävän taiteen toteuttaminen virtuaalimuodossa on todella kiinnostavaa ja se avaa uusia mahdollisuuksia esittävän taiteen toteuttamiseen myös tulevaisuudessa”, Nurmela sanoo.

Vox Feminan työryhmä on koronakevään aikana valmistellut monitaiteellista esitysteosta osittain etäyhteyksien varassa, mikä on omalta osaltaan muokannut työtapoja ja vaikuttanut prosessin etenemiseen. ”Se, että olemme tänä poikkeuksellisena aikana saaneet vaihtaa ajatuksia työryhmän kanssa, on vienyt meitä kaikkia eteenpäin. Prosessi on ollut todella inspiroiva ja se on pakottanut meidät opettelemaan uusia toimintatapoja”, Nurmela kertoo.

Vox Femina on installaatiomainen kollaasi naisen elämästä ja se käsittelee empatian ja itseymmärryksen kannalta tärkeitä teemoja, kuten dialogisuutta, kohtaamista ja kehollisten kokemuksen merkitystä elämäämme.

”Kehon ja kehollisten kokemusten merkitystä käsitellään keskusteluissa suhteellisen vähän. Usein puhe kääntyy ulkonäöllisiin seikkoihin, vaikka itsetuntemuksemme ja empatian kehittymisen kannalta olisi paljon tärkeämpää ymmärtää kehollisuuden merkityksiä syvällisemmin. Toivomme, että teoksemme kautta voimme jossain määrin lisätä kiinnostusta näihin teemoihin”, pohtii teoksen dramaturgi Liisa Vilkkumaa. 

Poikkitaiteellisen lähestymistavan myötä työryhmä pyrkii tutkimaan aiheita monipuolisesti ja yleisölle merkityksellisellä tavalla.

”Soittamiskokemus muuttuu täysin, kun lähtökohtana ei ole enää vain musiikki vaan myös liike, keho ja visuaalisuus. Tässä projektissa on paljon yhtymäkohtia kamarimusiikin soittamiseen: näemme toisemme katsomatta, kuulemme kuuntelematta ja reagoimme toistemme liikkeisiin aistimalla. Kvartettina ikään kuin sävellämme uuden teoksen, jossa musiikki on yhtenä neljästä elementistä”, kuvailee Gothóni, joka toimii Turun Filharmonisen orkesterin 2.viulun äänenjohtajana.

”On ollut todella kiehtovaa poimia tanssista, teksteistä ja musiikista asioita, joita voin näyttämösuunnittelussa tuoda esiin siten, että katsoja voi kokea voimakkaampaa yhteyttä teoksen teemoihin”, kertoo puolestaan kuvataiteilija Saara Nurmi.

”Yleisö onkin lähellä Vox Feminan sydäntä”, toteaa Nurmela. ”Teoksen nimi on Vox Femina, naisen ääni. Jo se velvoittaa meidät kuuntelemaan tarkasti ja laajasti ihmisten kertomuksia. Tavoitteemme onkin, että voisimme ajan myötä sisällyttää teokseen yhä lisää ääniä ympäri maailman. Projektilla on oma sähköposti, jonne toivomme ihmisten jakavan omia ajatuksiaan siitä, mitä on naisen ääni ja naisen liike.”

Dokumentti saa ensi-iltansa verkossa 28.7.2020 klo 20 suomen aikaa. Dokumentin on kuvannut Jaakko Rajala, leikannut Raymundo Cortes / Mira Communications Mexico. Dokumentin on tuottanut Festival Internacional de Danza Contemporánea – Lila Lopez, suomalaisena osatuottajana on Läntinen tanssin aluekeskus. Dokumenttia on tukenut myös Pro Manilla säätiö, TEHDASteatteri, Turun Filharmoninen orkesteri ja Turun Kaupunki.

Vox Feminan ensi-ilta on syyskuussa 2020 Tehdasfestivaali Manifestissa.

Työryhmälle voi lähettää sähköpostia osoitteeseen: voxfemina2020@gmail.com.

Lisätietoja:
Maria Nurmela
040 5015703
www.marianurmela.com