Tapahtumakalenteri

Takaisin
Kuva: Samuel Salminen

Fern Orchestra: Puristettu Aika

Fern Orchestran uusi esitys pohjautuu Itämerestä kairattuun sedimenttinäytteeseen ja siitä analysoitavaan DNA-materiaaliin.

HIDDEN DIVERSITY – Dialogi mikroskooppisen merielämän ja maailman välillä

Itämeren pohjanäyte työskentelee Brinkkalan galleriassa Turussa huhti-toukokuussa 2024 näyttelyssä Hidden Archives ja säveltää teoksen; siitä saatu DNA-partituuri toimii esityksen Puristettu aika muotona. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen Itämeren säveltämä teos. Esitys on vedenalaista aikaa, rytmiä ja historiaa pisarasta valtamereen, mikrosta makroon aikajänteen ulottuessa jääkaudesta nykyhetkeen. Kollektiivi on tutkinut töissään mikro-organismeja jo aiemmin esityksissä Mareld (2020), Love Between Species –happening (2023) ja Vedenjakaja (2023) samalla popularisoiden tiedettä ja sen tuloksia.

Ensivaikutelman läpi astuminen; Until now you never really seen the world you live in.

Useat mikrolevät vaipuvat merenpohjaan leposoluiksi kukinnan jälkeen. Siten niitä löytyy sedimenttikerroksista ja vuosisatoja vanhoja hautautuneita soluja on herätetty laboratorio-oloissa. Mikro-organismien DNA:n analysointi auttaa tutkijoita mallintamaan mennyttä ja tulevaa. Teos paljastaa näkymättömän ja avaa solujen haamut; vedenalainen sedimenttiydin on nuotti, partituuri, sävellys – monimuotoisuuden sinfonia. Sedimenttiydin on puristettua aikaa ja sisältää enemmän tietoa kuin puun vuosirenkaat. Se on toistoa, elvytystä ja aikamatka, jossa ajan luonne tulee näkyväksi. Puristettu aika on ylistys DNA:lle ja sille, miten kaikki liittyy kaikkeen: se kääntää Itämeren pohjan kollektiivisen muistin näyttämölle. Esitys yhdistää nykytanssi- ja sirkuselementtejä, valo- ja äänitaidetta sekä sisältää piilotettuja salaisuuksia.

#kaikkipaitsifotosynteesionturhaa

Esityksen lipputulot lahjoitetaan luonnonsuojeluun. Siksi lippukategorioita on neljä, joista voi valita omansa: katsoja, tiedostava, vaikuttaja ja toimija. Lipun hintaan sisältyy Turun joukkoliikennelippu, joka on voimassa esityspäivänä kolme tuntia ennen ja esityksen jälkeen kaksi tuntia. Esityksessä käytetään kolmea kieltä: suomi, ruotsi, englanti. Seuraaminen ei kuitenkaan vaadi kielitaitoa, vaan sisältö soveltuu monikieliselle yleisölle.

Työryhmä

Fern Orchestra on kansainvälisesti palkittu taide- ja tiedekollektiivi, joka työskentelee kasvien ja mikro-organismien parissa. Teokset käsittelevät valon, ihmisen ja ympäristön suhdetta teosten ollessa esitystaidetta, nykytanssia, julkaisuja ja valo- ja äänitaidetta.
Yhteistyössä: Fern Orchestra, Läntinen tanssin aluekeskus ja Turun Kaupunginteatteri.

Esityksessä mukana ovat Fern Orchestran tanssijat Ilona Salonen ja Kalle Suominen sekä sirkustaiteilija Timo Tamminen. Lisäksi teoksessa vierailee Suomen kansallisbaletin ensimmäinen solistitanssija Tuukka Piitulainen. Äänisuunnittelu ja musiikin sävellys Markus Heino yhdessä Itämeren kanssa, pukusuunnittelu Jaakko Mäkinen, graafinen- ja videosuunnittelu Samuel Salminen, visualisointi ja konseptointi Vespa Laine, tilatoteutus ja sosiaalinen media Saara Isola, meribiologia Conny Sjöqvist / Åbo Akademi.

Esitykset

la 7.9. klo 19
to 12.9. klo 19
pe 13.9. klo 19
la 14.9. klo 14 ja 19
ke 18.9. klo 19
to 19.9. klo 19
pe 20.9. klo 19
la 21.9. klo 14 ja 19
ti 24.9. klo 19
ke 25.9. klo 19
to 26.9. klo 19
pe 27.9. klo 19
la 28.9 klo 14

Liput

Turun Kaupunginteatterin nettisivuilta.

Hinnat 10–69€. Kaikki lipputulot lahjoitetaan luonnonsuojeluun.