Tapahtumakalenteri

Takaisin

Historialliset naiset ja luovuus

Turun Kirjamessuihin liittyvän kulttuuri-illan aiheena naisten luovuus kautta aikain.

Mitä on luovuus? Mikä vastustamaton tarve sai naiset ryhtymään taiteilijoiksi 1800-luvulla monista vaikeuksista ja vähättelyistä huolimatta? Onko taiteen takana olemassa jotain suurempaa kuin oma itse?

Turun tuomiokirkossa pohditaan osana Turun Kirjamessuja naisten aseman ja taiteellisen luovuuden hiertymäkohtia kautta aikain. Perjantaina 29.9. klo 18.30 pidettävän kulttuuri-illan avaa lyhennelmä tanssitaitelija Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindströmin soolotanssiteoksesta ”Minä Birgitta? – kohtauksia erään naisen pyhästä elämästä”. Tässä Turun tuomiokirkon ja Kirjamessujen kulttuuri-iltaa varten koostetussa versiossa nähdään mm. kirjoituskohtaus, jossa Birgitta on luomassa pyhiä tekstejään.

Illan puolivälissä kuullaan kirjailija Ann-Christin Antellin puheenvuoro historiallisten naisten luovuudesta sekä siitä, millaisia ongelmia he aikanaan luomistyössään kohtasivat. Ann-Christin Antell on turkulainen kirjailija, arkeologi ja kirjastonhoitaja, joka on kirjoittanut Turkuun sijoittuvan historiallisen Puuvillatehdas-trilogian. Sarjaa on myyty yli 100 000 kappaletta ja se käännetään ruotsiksi, islanniksi, ranskaksi, tanskaksi ja hollanniksi

Illan päättää tanssisoolon kantaesitys ”Pysäytetyt hetket”. Pienoisteos koostuu kolmesta tarinasta, kolmesta pysäytetystä hetkestä, joiden keskiössä on tanssija, joka on sekä nainen että taiteilija. Se kertoo taiteen luomisesta sekä uuden luojana olemisesta. Se kertoo myös vaikeudesta erottaa taiteilijuus yksityisestä minästä. Mikä nainen on näissä pienissä hetkissä? Nainen on taiteilija, tekijä, uuden synnyttäjä, mutta myös sielu ja lihallinen olento, ihminen tämän kaiken takana.

Pysäytetyt hetket -tanssisoolossa Louhensalo-Lindström jatkaa aiemmista tanssiteoksistaan tuttua tematiikkaa julkisen ja yksityisen ihmisen välillä klassisen baletin sekä tanssiteatterin liikekielellä.

Tämän teoksen hän tanssii harvinaisen henkilökohtaisesti. Vahva luomisen tarve, toimijuus ja osallisuuden palo ovat voimakkaasti läsnä. Mutta niin on myös oman aikansa rajallisuuden tiedostaminen kehon rajojen tullessa vastaan. Miltä luovuus näyttää, kun sitä ei enää ole? Mitä taiteilijasta jää jäljelle, mikä oli hänen arvonsa? Oliko kaikki lopulta vain hänen tekojaan, hänen ulkoista kuortaan, näytelmää? Vai oliko taiteilija kuitenkin itse mukana jokaisessa askeleessa aitona ihmisenä? Kuka – vai sittenkin mikä – hän oli? Kolme tarinaa nivoutuvat yhteen; uhmakas Toivo, vaativa Rakkaus ja luopuva Usko. Niiden sisällä on koko hetkeen pysäytetty elämä.

Turun tuomiokirkon kulttuuri-ilta on osa Turun Kirjamessujen ohjelmaa. Kirjamessujen teemana on tänä vuonna tanssi. Illan järjestää Turun tuomiokirkkoseurakunta. Vapaa pääsy, käsiohjelma 10€.

Lue lisää