Tapahtumakalenteri

Takaisin

Aurinkobaletti | Sasha Pepeljajev: Minne kutsua Liza?

Minne kutsua Liza? -teoksen näytökset siirtyvät keväälle 2022

Valikoima vähemmän vakavia ohjeita, miten tanssin avulla hajotetaan ja luodaan maailman havainnoimisen keinoja.

Miten ajatukset ilmaantuvat? Miten tutut ilmiöt ja tavanomaiset tapahtumat äkisti muuttuvat joksikin aivan uudeksi? Mitä tämä on – sattumaa vai looginen ketju? Voiko tuntemattoman nähdä tavallisissa esineissä, lähettääkö se meille merkkejä? Tämä ja tämänkaltaiset lukemattomat kysymykset risteilevät mielikuvituksessa ja asettuvat salaperäiseksi lauseeksi: Minne kutsua Liza?

Sasha Pepeljajevin uutuusteos nähdään Aurinkobaletin 40-vuotisjuhlavuoden syksyn ohjelmistossa. Minne kutsua Liza? on venäläisen huippukoreografi Sasha Pepeljajevin kahdeksas teos Aurinkobaletille. Vuodesta 2001 Aurinkobaletissa vieraillut Pepeljajev on tehnyt ryhmälle aikaisemmin muun muassa kiitetyt teokset Hän joka lensi ylösalaisin (2001), Tanssiva torni (2011) ja viimeisimpänä If You Snow Away (2016).

 

Minne kutsua Liza?

Koska emme tiedä, kuka Liza on (Mona Lisa? Elisabet I tai II? internet-botti? Liza Minnelli?), emme voi määritellysti vastata esitettyyn kysymykseen. Tilanne muistuttaa kvanttimekaniikassa tunnetun superposition periaatetta, joka selittää neutronien tilan epämääräisyyden tai Liisa ihmemaassa -sadun kissan hymyn, joka on olemassa erillään itse kissasta.

Jos tarkastellaan tanssia rinnakkaismaailman projektiona, jossa on informaatiota Lizasta enemmän kuin meidän todellisuudessamme, voimme tanssien esittää kontekstin, jossa kutsu ja sen mahdolliset seuraukset tapahtuvat.

On kuitenkin todettava, että esitys ei kerro Lizan määritelmää, kutsun tarkoitusta, tai paikkaa, minne hänet pitäisi kutsua. Onko kutsua lainkaan, ja jos on, kuka sen esittää – sekin jää nimeämättä. Julistetusta epämääräisyydestä huolimatta esitys ei ole loogista ratkaisua vaativa arvoitus, vaan päinvastoin – valikoima viittoja ja signaaleja, jotka virittävät tarkkailijan Lizan tutkimiseen sekä tuntemaan ja mahdollisesti luomaan kutsun tarkoituksen – muiden maailmojen väistyvän varjon, joka lankeaa meidän maailmamme esineiden päälle ja antaa kontrastisuuden niiden piirteille.

Silloin usvasta astuu esiin Liza.
Silloin hänet voi kutsua.
Mutta minne?

 

Tekijät

KONSEPTI, KOREOGRAFIA JA VISUALISOINTI Sasha Pepeljajev | TANSSI Linda Björkqvist, Côme Calmelet-Pyykkö, Urmas Poolamets, Patrick Di Quirico ja Elina Raiskinmäki | PUVUSTUS Marjo Haapasalo | VALOSUUNNITTELU Zai Sainio | ÄÄNISUUNNITTELU Jaakko Salonen | VALOKUVAT JA GRAAFINEN SUUNNITTELU Jussi Virkkumaa | TUOTANTO Aurinkobaletti

Ensi-ilta: 24.9.2021 | Manilla, Turku
Muut esitykset: 25.2. – 12.3.2022

Kesto: noin 2 h (sisältäen väliajan)
Ikäsuositus: +15 vuotta

Osta liput täältä.

 

 

Ajankohtaista