Blogi

Takaisin

LTA:n jälkilöylyt – Kiertoliike 2021

LTA:n siirtyessä kohti Varsinais-Suomea, on hyvä hetki reflektoida pohjanmaalla elettyä Kiertoliikettä.


Kiitollisuus ja kunnioitus nousevat pintaan yhdessä, samassa tilassa jaetuista kohtaamisista. Asioiden jakaminen samassa tilassa muistuttaa meitä siitä kehollisen vuorovaikutuksen erityislaatuisuudesta joka tanssissa olennaisimmin näyttäytyy.  Tiedämme tapahtuman olleen hybridi, joskin meille se näyttäytyi ainoastaan erinäisinä määrinä tilassa nähtyä teknistä välineistöä ja moderaattoreiden viittauksiin stream-lähetykseen ja zoom-osallistujiin. Hämmentävältä tuntui, ettemme tiedä ketkä linjoilla ovat olleet ja keiden kanssa osallistuimme tapahtumaan. 

Järjestelyiden taustalla pystyy näkemään satojen tuntien valmistelutyön, huolellisen koordinaation ja asiantuntevan henkilökunnan. Pohjanmaan tanssin aluekeskukselle vielä tätä kautta erityiskiitokset, kuten myös Kokkolan kaupungille, konservatoriolle ja Talvitansseille. Emme välttämättä olisi kokeneet Talvitansseja lainkaan, ilman luontevaa yhteyttä Kiertoliike -tapahtumaan.

Matkan päällä mielessä pyörii vaihtoehtoiset tulevaisuudet. Voi kunpa olisi ollut aikaa haastaa Otto Tähkäpäätä! Mitä jos meillä ei olekaan tulevaisuutta? Mitä jos ajatukset ohjaavat liikaa tulevaisuuden suuntaa? Entä jos emme mietikään tulevaa? Voisimmeko vain luottaa siihen, että tulevaisuus tulee ja me luomme sitä kuten taidetta, nyt -hetkessä?

Kiertoliiketaiteilijoiden ulostulossa näyttäytyi puolentoistavuoden keholliset kysymykset, aikomukset, arvelut ja empimiset. Voimme luottaa kehollisen vuorovaikutuksen voimaan, kaikki se mikä haastatteluosuudessa käsiteltiin, oli jo nähty näyttämöllä. Spontaanille keskustelulle ja poukkoileville kysymyksille jäi kaipaamaan lisää aikaa.  

Kiitos mahtavalle taiteilijaporukalle pandemian jälkeisestä pioneerityöstä harjoiteltaessa yhdessä tekemistä uudelleen. Olisi hullua ajatella, että osaisimme olla sosiaalisia olentoja, kun meillä on puolentoistavuoden sosiaalinen vamma. Vamman jälkeen tarvitaan kuntoutusta, liikeradat on harjoiteltava uudelleen ja harjoittelun määrä on annosteltava oikein. Tarvitaan aikaa, jotta opimme taas olemaan yhdessä. 

Kirsi Törmin keynote -puheenvuoro kosketti meitä kaikkia. Työkaluiksi jäi sekä palautumisen huomiointi että pohdinta siitä, miten voisimme vaikuttaa alan rakenteiden tarkasteluun hyvinvoinnin näkökulmasta. Törmin puheenvuoron soisi päätyvän kaikille alaa rahoittaville osapuolille. 

Ryhmäkeskusteluissa tapahtuman lopussa pääsimme vihdoin jakamaan, pohtimaan, kyseenalaistamaan ja ratkomaan asioita yhdessä. Emme tienneetkään kaivanneemme näin paljon yhteistä pohdiskelua ja ajatusten jakamista vapaassa vuorovaikutuksessa ruutujen ulkopuolella ja ilman tiukkaa tulostavoitetta. Yhteistä keskustelumahdollisuutta ja jakamisen paikkaa annettiin odottaa tapahtuman loppuun asti. 

Mikä jää elämään pandemian jälkeiseen todellisuuteen? Ihminen on laumaeläin. Hermosto tarvitsee palautumista. Tulevaisuus on. Taide elähdyttää, elvyttää ja luo meille hyvinvointia. Kiitollisuus kaikesta nähdystä ja koetusta ja onnea vielä 10 vuotiaalle Malviniemi Companylle! 

LTA osallistui lokakuussa vuosittain järjestettävään tanssin ammattilaistapahtuma Kiertoliikkeeseen. Kerran vuodessa järjestettävä Kiertoliike kokoaa yhteen alan ammattilaiset eri puolelta Suomea keskustelemaan ja verkostoitumaan. Tämän vuoden Kiertoliikkeen järjestäjiä ovat Pohjanmaan tanssin aluekeskus ja Tanssin talo yhteistyössä tanssin aluekeskusverkoston kanssa. Tapahtuman yhteistyöfestivaalina vuonna 2021 toimii Kokkolan Talvitanssit -festivaali.

15.10.2021
Kokkola-Turku välillä Sanna Meska, Essi Erävesi & Rosa Huuska