Uutiset

Takaisin

Jonna Aaltosen MATKA on uudenlainen kokemiskonsepti

Tanssitaiteilija Jonna Aaltonen on työskennellyt tänä syksynä Läntinen tanssin aluekeskuksen aluekeskuspalkalla. Kuukauden mittaisen tulosvastuuttoman residenssityöskentelyn aikana on syntynyt uusi kokemiskonsepti MATKA – The Journey. Konseptin keskiössä on kokija- ja katsojakokemus.

MATKA – The Journey koostuu kahdesta osasta, jotka ovat yhdessä koettava kehollinen ja liikkeellinen hetki ja soolotanssiteos sekä kokemusten reflektointi kirjoittaen, piirtäen ja yhdessä keskustellen. Kokonaisuudesta muodostuu ohjaaja-esiintyjän ja osallistujan yhdessä kokema ainutlaatuinen matka.

”Elämysmatka itseen ja omiin havaintoihin. Oivalluksia ja laajempia näkökulmia jäsennellä elämää. Inspiraatiota, joka saa hämmästymään ja kuljettaa eteenpäin. Jotain ennalta aavistamatonta, joka lisää itsetuntemusta. Ainutkertainen, intiimi kohtaaminen ja tapahtuma. Liike aiheuttaa tunnetta, tunne liikettä. Vaikka tietoinen mielesi ei tiedä tai ymmärrä, kehosi tietää ja ymmärtää. Keho on viisas!”

Kuvassa henkilö keinutuolissa.

Ainutlaatuinen ja oivalluksia herättävä kokonaisuus

Yhdessä koetun kehollisen ja toiminnallisen tekemisen jälkeen intiimissä esitystilanteessa syntyy voimakas erityisyyden ja ainutlaatuisuuden kokemus, jota esityksen jälkeen tapahtuva keskustelu voimistaa. Hetki voi herkästi herättää yllättäviä oivalluksia ja ahaa-elämyksiä. Lisäksi osallistujalle syntyy henkilökohtainen suhde ohjaaja-esiintyjään, mikä taas voimistaa tuttuuden tunnetta ja subjektiivista kokemusta esityksen katsomistilanteessa. Jokainen konseptin puitteissa tapahtuva kohtaaminen on ainutkertainen tapahtuma.

Tanssisalissa tapahtuvassa konseptissa rikotaan katsomisen ja kokemisen sekä esiintymisen välisiä lainalaisuuksia: lähennetään katsojan ja esiintyjän subjektiivista kokemusta yhdessä koetusta tilanteesta sekä pienennetään katsojan ja esiintyjän välistä psykologista etäisyyttä. Tavoitteena on kokija-katsojan kinesteettisen ja emotionaalisen empatian kokemuksen lisääminen katsomistilanteessa. Konsepti on myös mini-manifesti, joka pyrkii vaikuttamaan – laajentamaan ja monipuolistamaan tanssin ja taiteen katsomisen tapaa ja -kulttuuria.

Kuvassa henkilö ja keinutuoli.

Turvallinen matka kaikille

MATKA – The Journey -konsepti on suunnattu kaikenikäisille yksittäisille henkilöille, ystävyksille, pariskunnille ja pienryhmille. Esitysosuudessa ei ole puhetta ja kehollisen kokemisen osuus voidaan ohjata suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi – konsepti soveltuu myös monikulttuuriselle kokijakunnalle. Konseptin kesto on noin kaksi tuntia, josta myös erikseen irroitettavaksi tehdyn soolotanssiteoksen osuus on 25 minuuttia. Yhdelle henkilölle tai pienryhmälle soveltuva konsepti on turvallinen myös korona-aikana.

Jonna Aaltosen ajatuksia liikkeestä ja kehollisuudesta voit katsoa videolta:

Jonna Aaltosen residenssityöskentelyn aloituksesta lokakuussa voit lukea täältä.

Kuvat ja video: Rosa Huuska

 

Kuvassa henkilö keinutuolissa.