Blogi

Takaisin

Mandariinien matkassa – Kesäkulkurit 2024

Yli parikymmentä esitystä, lähes tuhat katsojaa, satoja työpajaosallistujia vauvasta vaariin ja reilu tuhat ajettua kilometriä – eikä kiertue ole vielä edes puolessa välissä!

Me vuoden 2024 Kesäkulkurit, Maiju Tiuraniemi ja Ira Tuppurainen, olemme nyt reilun kahden viikon ajan kiertäneet pitkin poikin Varinais-Suomea ja Satakuntaa. Ota kiinni mandariini! -teoksemme on iloinen cocktail liikkeen ja ympäröivän tilan tutkimista, leikkiä, värejä, akrobatiaa, catwalk-tunnelmaa – sekä tietysti hedelmiä. Jokainen esitys on ainutlaatuinen, sillä teos muotoutuu joka kerta omanlaisekseen esiintyjien, yleisön ja ympäröivän tilan vuorovaikutuksesta.

Esiintymisympäristöt kiertueen aikana ovat olleet moninaisia: olemme esiintyneet niin päiväkotien pihoilla kuin kesätapahtumissa, ja aina pienten paikkakuntien kunnankirjastoilta Turun kävelykadun viikonloppuvilskeeseen saakka!

Esityskokonaisuuteemme kuuluu myös työpaja, jossa osallistujat pääsevät tasapainottelemaan mandariineja, kuljettamaan niitä tilassa sekä liikkumaan mandariinien johdattelemana. Työpajat muovautuvat aina osallistujien mukaan. Eräs palvelukeskuksen asiakas yllättyi työpajan jälkeen kuinka mandariiniharjoitteisiin keskittyessään olikin huomaamattaan tanssinut. Työpajamme ovat innoittaneet myös lastentarhanopettajia ja palvelukeskuksen ohjaajia, useat ovat kertoneet aikeestaan hyödyntää jatkossakin mandariinien innoittamia harjoitteita.

“Ota kiinni mandariini!” -huuto kuuluu leikkipuiston pihalta, kun saavumme esiintymispaikalle. Kohtaamisia kiertueella on ollut laidasta laitaan. Pariin viikkoon on mahtunut niin hiljaisia kuin äänekkäitäkin yleisöjä, verkkaisesti kuluvia päiviä ja minuuttiaikataululla keikkapaikan vaihtamista, sadetta ja hellettä ja kaikkea siltä väliltä. Parasta kesäkulkurityössä onkin ihmisten kohtaaminen. Lukuisat katsojat ovat esityksen jälkeen kertoneet haluavansa syödä mandariineja sekä eräs pieni katsoja ei voinut vastustaa vaan päätti kuoria ja maistella sitä vähän kesken työpajan. Olemmekin pohtineet kuinka moni katsoja on päätynyt seuraavalla kauppareissullaan mandariinien luokse.

Kesäkulkuri-kiertueella on tuntunut myös erityisen merkitykselliseltä viedä tanssitaidetta niille alueille ja maakuntiin, joihin nykytanssi harvemmin pääsee rantautumaan. Kulttuuripalvelut keskittyvät usein suuriin kaupunkeihin, jättäen monet alueet vähäisempien mahdollisuuksien varaan. Kiertueemme tavoitteena onkin tuoda taidetta ihmisten lähelle ja arkiympäristöihin. Tämä luo pohjaa pitkäaikaiselle kulttuurikasvatukselle ja -kehitykselle myös suurten kaupunkikeskusten ulkopuolella.

Kiertueemme jatkuu vielä 29.6. saakka! Mandariineja kopitellaan vielä muun muassa Naantalin perinteikkäässä juhannustapahtumassa heti lipunnoston jälkeen, sekä Taiteen Edistämiskeskuksen SLÄSH!-tapahtumassa Porissa. Kiertue päättyy Pohjanmaalle, jossa vierailemme Kristiinankaupungissa 29.6.

Katso koko kiertueaikataulu täältä!

Blogitekstin ovat kirjoittaneet Kesäkulkurit 2024: Maiju Tiuraniemi ja Ira Tuppurainen 

Kesäkulkurit on Läntinen tanssin aluekeskuksen esitys- ja työpajakokonaisuus, joka kiertää Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa kesäkuussa. Kiertue toteutetaan yhteistyössä Mainostoimisto Knokin, autovuokraamo Hertz Suomen sekä Pohjanmaan tanssin aluekeskuksen kanssa.