Uutiset

Takaisin

Hetkeksi veit meidät pilviin – Taidelahjoja Raisiossa

Raision kaupunki ilahdutti kaupunkilaisia tarjoamalla 39 Taidelahja-esitystä marras-joulukuussa 2023.

Näin lumiperhosen nousevan hankinuotiosta tuomaan herkkää ja hyvää mieltä kaikkiin sydämiin. Perhonen muuttui joutseneksi, joka lensi lämpöön ja antoi toivoa särmikkääseen elämään – lämpö ja valo tulevat. –katsojan runomuotoinen palaute Taidelahjasta

Konseptin taustalla on tanssitaiteilija Jonna Aaltonen, joka on jakanut Taidelahjoja aiemmin Helsingin juhlaviikoilla, sekä Raision kaupungin hyvinvointikoordinaattori Heidi Suominen.

“Taidelahjoilla halusimme jalkauttaa kulttuurillista hyvinvointia sekä tuoda kohtaamisen iloa ja mahdollisuuksia lähelle ihmistä. Taidelahjat tavoittivat lähes 500 raisiolaista niin pihoilla, päiväkodeissa, palveluasumisen yksiköissä kuin kouluissakin”, kertoo Suominen.

Tavoitteena projektilla oli kohdata ja koskettaa. Taide ja pienet, arjen yläpuolella olevat elämykset ja kohtaamiset saavuttivat myös sellaisia ihmisiä, jotka eivät muuten pääsisi kokemaan taide-elämyksiä tai tulisi kohdatuksi taiteen keinoin – ja sen äärellä.

Palaute Taidelahjoista oli innostunutta ja jopa ylistävää: tanssitaide on monelle vieraampi taiteenlaji, ja siksi sen käyttöä Taidelahjana ihasteltiin. Eräskin palveluasumisyksikössä Taidelahjan vastaanottanut totesi kohtaamisen päätteeksi, että “sä muutat tänne, ja mä maksan sun vuokran”.

“Tällaiset kohtaamiset ovat ainutlaatuisia ja elävät mielessä pitkään. Mielestäni tämä projekti on merkittävä niin kulttuuri- kuin kuntapoliittisestikin, sillä vastaavaa ei ole aiemmin tehty. Kyseessä on merkittävä hanke, ja ehdottoman rohkea satsaus Raision kaupungilta”, kertoo Taidelahjana toiminut tanssitaiteilija Jonna Aaltonen.

Myös Mylly-Antin koulussa Taidelahja vakuutti niin oppilaat kuin henkilökunnankin. “Jonnalla oli aivan uskomaton kyky kohdata ja osallistaa oppilaitamme. Taidelahjasta tuli ihana ja lämmin mieli”, kertoo Mylly-Antin koulun rehtori Minna Viinamäki.

Raision kaupunki jatkaa Taidelahjojen jakamista myös vuoden 2024 aikana.

Taidelahja-projekti rahoitettiin Raision kaupungin hyvinvointijaoston määrärahoista osana Raision kaupungin hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämistä, ja se toteutettiin yhteistyössä Läntinen tanssin aluekeskuksen kanssa.

Kuva: Raision kaupunki