Blogi

Takaisin

Kun sanat eivät riitä – videoteaser tanssitaiteilijan työn havainnollistajana

Tanssitaiteilija Anniina Ukkonen ja valokuvaaja Rosa Huuska kuvasivat yhdessä lyhyitä videoteasereita Ukkosen naamiohahmoista – Hönttä ”Hönttis” Hilpuraisesta sekä pellavasta valmistetuista Torniolaaksolaisesta ja ekspressiivisistä naamioista: Surusta, Vihasta, Pelosta ja Paavosta.

Hönttä ”Hönttis” Hilpuraisen naamion on valmistanut Teatteri Metamorfoosi. Pellavanaamiot puolestaan ovat rovaniemeläisen naamiontekijä Johanna Oksasen käsialaa.

Ukkonen ja Huuska ovat työskennelleet aiemminkin yhdessä, mm. Testing, testing #5 -demoillassa Tehdas Teatterin Jokistudiolla marraskuussa 2023. Tällöin Ukkosen naamiohahmot nähtiin lavalla ensimmäistä kertaa saman kokonaisuuden sisällä. Esitystä edeltävänä päivänä Ukkonen ja Huuska kuvasivat yhdessä Jokistudiolla.

”On ollut kiva jatkaa yhteistyötä Rosan kanssa, joka myös oman tanssitaustansa ansiosta on herkkä liikeilmaisulle. Osaamme yhdessä hyödyntää työskentelyssä molempien vahvuuksia”, Ukkonen lisää.

Liikkeen kuvaaminen voi olla vaikeaa sanallisesti, ja kuvistakin välittyy vain pintaraapaisu kehollisesta ilmaisusta. Ammattilaisen tekemällä videoteaserilla voi olla suuri vaikutus oman työn markkinoinnissa, sillä taitava kuvaaja pystyy taltioimaan liikkeen ja tunteen toimivaksi kokonaisuudeksi.

”Naamioiden kanssa työskennellessä visuaalisuus on tärkeää, ja videolla pystyy kuvia paremmin tuomaan esille naamioiden luonnetta”, Ukkonen kertoo. Videoteaserit toimivat mm. apurahahakemuksissa ja työnhaussa, mutta Ukkonen kertoo videotyöskentelyn olevan myös tärkeä tapa kehittää omaa praktiikkaa.

Videoita kuvattiin LTA:n Studiolla sekä Turun taidemuseon kokoelmanäyttelyssä tammikuussa 2024.

”Kuvasimme Turun taidemuseolla Torniolaaksolaista, ja hahmo istui erinomaisesti kokoelmanäyttelyyn”, Ukkonen tunnelmoi. Ukkonen on aiemminkin työskennellyt taidemuseoympäristössä naamiotanssipraktiikkansa parissa viime vuonna, Wäinö Aaltosen museon Museoiden yössä (Jan Kenneth Weckamin näyttely), Rovaniemen taidemuseossa (Taidetta tunteella -näyttely) sekä viime kesän residenssijakson aikana Rauman taidemuseossa (Lintu ja Kala -näyttely).

Ukkonen on myös aiemmin vieraillut Hönttiksenä Wäinö Aaltosen museon Lasten viikonlopussa yleisöopastuskierroksella sekä toteuttanut muutaman erillisen naamioperformanssin, jossa Hönttis kulki näyttelutilassa teoksia tutkien ja kehollistaen. Vinkkejä taiteen keholliseen kokemiseen koottiin myös Wäinö Aaltosen museon Liikuttaako-somevideoilla.

Nyt kuvatut teaserit julkaistaan tammi-helmikuussa 2024. Videoteasereiden toteutus rahoitettiin Läntinen tanssin aluekeskuksen joustavalla tuella, joka mahdollisti ammattikuvaajan palkkaamisen projektiin. Joustava tuki on pienimuotoinen tuki, jonka haku on auki ympäri vuoden.