Uutiset

Takaisin

2000 kasiluokkalaista tanssitaiteen äärellä

Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelma vie joka vuosi Suomen kaikki kahdeksasluokkalaiset – noin 70 000 nuorta ja heidän noin 5 000 opettajaansa – vierailulle korkealaatuisiin taidekohteisiin ympäri Suomen.

Turussa Taidetestaajien yhtenä kohteena oli loka-marraskuussa 2023 Turun kaupungin taidemuseo WAMissa Lux & Umbra -näyttely, jossa kahdeksasluokkalaiset pääsivät sukeltamaan valotaiteen ihmeelliseen maailmaan. Opastetulla kierroksella lähestyttiin valotaidetta ja näyttelyn teosten teemoja nuorten lähtökohdista käsin.

WAMissa vieraili seitsemän viikon aikana lähes 2000 kasiluokkalaista niin Varsinais-Suomesta kuin Uudenmaankin alueelta. MP-kollektiivi piti vierailun yhteydessä nykytanssia ja videotaidetta yhdistävän työpajan, jossa kaikki nuoret syventyivät valoihin, varjoihin ja liikkeeseen käytännössä. Taidetestaajat pääsivät kokemaan kollektiivin 10-minuuttisen nykytanssiesityksen, joka pohjasi kokoillan teokseen Framed Reality (2020, Barker-teatteri, Turun vapaan taiteen näyttämö) ja WAMbience-tapahtumassa ensi-iltansa saaneeseen teokseen Framing Realities (2022, WAM).

Esityksen jälkeen oppilaat saivat kokeilla kollektiivin videotaidetta ja liikettä yhdisteleviä projisointitekniikoita. Tämä oli uutta lähes jokaiselle nuorelle ja opettajalle. Jokaisessa työpajassa syntyi myös monipuolisia keskusteluja tanssista, elokuva- ja videotaiteesta sekä taiteidenvälisistä rajapinnoista.

”Valotaiteen, videotaiteen ja nykytanssin yhdistelmä oli ainutlaatuinen ja huikean hieno konsepti, joka jää takuulla kasien mieleen”, toteaa yleisötyön amanuenssi Johanna Seppä museolta.

“–tanssijan tanssi oli vierailun parhain hetki, koska siinä onnistuin uppoutumaan, mitä taustalla voisi tapahtua ja mitä se voisi tarkoittaa.” – kasiluokkalaisen kommentti

Työpajoja vetivät MP-kollektiivin taiteilijat: Christoffer Collina (video, tekniikka), Evgeny Kostyukov (tanssi), Tuija Lappalainen (tanssi, tekniikka), Olli Lautiola (musiikki), Suvi Nieminen (tanssi), Ilona Salonen (tanssi) ja Varpu Viloma (tanssi).

MP-kollektiivin työpaja oli mukana myös WAMin Lasten viikonlopussa sekä Turun yliopiston tilaamassa esittelyssä opettajille. WAM ja Läntinen tanssin aluekeskus tekevät pitkäjänteistä yhteistyötä, jota on tarkoitus jatkaa myös tulevaisuudessa.

Kuva: Maria Sula

Lue lisää Taidetestaajista
Taidetestaajien arvio LUX & UMBRA -näyttelystä

MP-kollektiivi Instagramissa
MP-kollektiivi Facebookissa