Uutiset

Takaisin

Kotona tuntemattomassa maassa?

Tashi Iwaoka ja Susanne Montag-Wärnå: VVV
Ensiesitys torstaina 11.5.2023 klo 19:00 Bodybuilding-festivaalilla
Liput esitykseen 23/21/16 € (linkki)

Teksti: Saara Isola

 

VVV on maahanmuuttajataustaisten taiteilijoiden Tashi Iwaokan ja Susanne Montag-Wärnån omaelämänkerrallinen tanssiteos elämässä vaikuttavien voimien hallittavuudesta ja hallitsemattomuudesta. Teos kokoaa yhteen kahdenkymmenen vuoden mittaisen matkan siitä, kuinka saapua Suomeen ja yrittää luoda kotia sinne, missä sitä tai todellista paikkaa sille ei ole.

Teos ilmentää koko elämän mittaista matkaa ja muutosta. On olemassa asioita, joista voi itse päättää, mutta myös sellaisia, minkä mukaan tulee sopeutua. Sattumanvaraisuuden läsnäolo saa kysymään, mitä lopulta todella voi itse päättää – sen vaikutus voi olla päätöksenteon kannalta merkittävää.

VVV värittyy omaelämänkerrallisen tarinan päälle toiseksi ulottuvuudeksi, joka yhdistää kaksi erilaista kotoutumisprosessia. Esityksessä keho asettuu monialaiseen, esineistä, projisoinneista, kuvista, äänestä ja tekstistä koostuvaan ympäristöön.

Vaikka kyseessä on Montag-Wärnån sooloteos, taiteilijat ovat työstäneet sitä yhdessä. He kuvailevat työtapaa nimityksellä supported solo, tuettu soolo. Iwaoka ja Montag-Wärnå ovat työskennelleet Läntinen tanssin aluekeskuksen aluekeskuspalkalla maaliskuusta toukokuuhun.

Taiteilijoille itselleen VVV on alati muuttuva projekti, joka elämän tavoin kasvaa ja muovautuu aikasidonnaisesti. Samalla tavalla myös esitys on prosessin osa, jaettu hetki elämästä. Yleisölle esittäminen on osa alati jatkuvaa työstämistä siitä, miten toimia maahamuuttajataustaisena taiteilijana Suomessa.

Teoksen työstäminen on haastanut samalla tavalla kuin kotimaasta lähteminen kaksikymmentä vuotta sitten. Prosessin herättämät ajatukset tuntuvat tekijöiden joka solussa, mikä välittyy teoksen kehollisuudessa. Kokonaisvaltaisesti aisteja ravitseva teos paljastaa kotia etsivän ihmisen herkkyyden. Se, kuka on, seuraa kaikkialle.

Lue myös: Tashi Iwaoka, mitä kuuluu? (Tinfo)

Kuva Michaela Sabolova. Kuva- ja videomateriaali harjoituksista.

Bodybuilding-festivaali

Bodybuilding on kehollisella työskentelyllä ilotteleva festivaali, joka tuo yhteen kehoa ja kehollisuutta käsitteleviä teoksia.

Tänä vuonna kansainvälisestä ja monialaisesta ohjelmistosta kumpuaa kysymyksiä ihmisyydestä ja ihmisyyden kaiuista. Miten omat henkilöhistoriamme ja identitettimme nivoutuvat luotuun ja alati rakentuvaan käsitykseemme mennestä ja tulevasta – jaetuksi kokemukseksi elämästä. Festivaaliesitykset ammentavat mm. autobiografisesta materiaalista, kehon äänistä, filosofisen tekstin ja ajattelun liikkeellepanevasta voimasta sekä intiimistä paritanssista itsen ja itsen monien versioiden kesken.

Festivaalin järjestää Tehdas Teatteri ja Läntinen tanssin aluekeskus yhteistyössä Aurinkobaletin ja Turku Dansartin kanssa. Festivaalin kotipesänä toimivat Manillan useat näyttämöt ja esitystesten lisäksi ohjelmistossa on festivaaliklubi ja ammattitaiteilijoille suunnattu kaksipäiväinen masterclass.

Liput esityksiin Tehdas-teatterin lippukaupasta.
Festivaalipassilla koet enemmän! Passi oikeuttaa sisäänpääsyn neljään (4) esitykseen 50 €:n hintaan. Hanki festivaalipassisi täältä!