Uutiset

Takaisin

Jämäkän ja herkän luonteen liikuttaja

Naamiotanssipraktiikassa naamion luonne ja ympäristön resonanssi luovat tanssijan liikekielen

Teksti: Saara Isola

 

Läntinen tanssin aluekeskuksen Rauman residenssissä työskentelee tulevana kesänä Anniina Ukkonen. Ukkonen jatkaa taiteellisen praktiikkaansa kehittämistä, missä hän yhdistelee nykytanssia fyysisen teatterin elementteihin.

Kokemuksellista taidetta kävelykadulla

Raumalla performanssit asettuvat heinäkuun aikana vaihteleviin lokaatioihin Vanhan Rauman kujista merelliseen ympäristöön saaristossa. Yllättävä tanssitaiteilijan kohtaaminen arkisessa ympäristössä tarjoaa kutkuttavia ja ajatuksia herättäviä taide-elämyksiä laajalle kohderyhmälle.

Naamiotanssiperformansseissa Ukkonen kehollistaa erilaisten naamioiden luonteita ja miten ympäristö resonoi hahmoja tanssiin. Konseptissa yhdistyy sulavasti niin tanssi- ja teatteritaide kuin visuaaliset taiteet, sillä naamion visuaalinen ja materiaalinen toteutus luo pohjan hahmon luonteelle ja Ukkosen liikekielelle.

Ukkonen on työstänyt naamiotanssipraktiikkaansa pitkäjänteisesti useissa erilaisissa ympäristöissä, ja jalkautuminen ihmisten pariin on ollut olennainen osa taiteellisen työn kehittämistä. Kokemuksellisuus ja vuorovaikutuksellisuus puhuttavat Ukkosta taiteilijan oman praktiikan kehittämisessä.

Yhteistyössä Rauman kaupungin ja RaumArs ry:n kanssa toteutettavan residenssin taiteilija valittiin anonyymilla hakemuksella. Residenssi mahdollistaa tanssitaiteilijan työskentelyn paikkakunnalla kuukauden ajan.

Kuvat: Tornionlaaksolainen naamio JUURET-ROOTS -näyttelyn avajaisissa (2022), kuvaaja Marko Junttila

Pituussuunnassa pitkin Suomea

Ennen Satakunnan valloittamista Ukkonen palaa vierailemaan lähelle juuriaan Arctic Design Week -tapahtumaan Rovaniemelle. Naamiotanssiperformansseja pääsee seuraamaan pohjoista muotoilua juhlivan festivaalin avajaistapahtumassa ja Rovaniemen taidemuseon Taidetta tunteella -näyttelyssä. Naamioiden takaa löytyy laajaa pohjoista osaamista. Tornionlaaksolaisen naamion on valmistanut Lapin yliopiston Muodin ja vaatesuunnittelun yliopistonlehtori Johanna Oksanen ja puvustus on haaparantalaisen Marju Matsinin käsialaa.

Ukkosen praktiikka esittävän taiteen, pukutaiteen ja muotoilun yhdistäjänä luovii innovatiivisia tiloja tanssitaiteen näkyvyydelle. Taiteellinen työ laajenee myös catwalkille, kun Tornionlaaksolainen naamio esiintyy Arctic Design Weekin loppuhuipentumassa Attention! Fashion & Music Event for Peace -muotinäytöksessä. Aiempina vuosina tapahtuma on kerännyt mittavia yleisölukemia niin paikan päällä kuin verkossa striimin välityksellä.

Esiintymisen ohella Ukkonen vierailee Lapin yliopiston Muodin, tekstiilitaiteen ja materiaalitutkimuksen koulutusohjelman luennolla esittelemässä erilaisten naamioiden muodon ja materiaalin vaikutusta liikkeeseen. Henkiin herää kavalkadi naamioita Oksasen virkkaamista pellavanaamioista Teatteri Metamorfoosin Larval-naamiosta syntyneeseen Hönttikseen.

Seuraa Ukkosen työskentelyä Instagramissa @ukkonendance

Haastattelu Ukkosen aluekeskuspalkkajakson työskentelystä kesältä 2022