Blogi

Takaisin

Opetusta kehojen kohtaamispisteessä

Toimin kollegani Mirvan kanssa Tanssikummina alakoulu- ja päiväkoti-ikäisten parissa. Turun kaupungin Asukasbudjetin tuella tanssimme kuluvan vuoden ajan yhdessä lasten kanssa Varissuo-Lauste-, Runosmäki-Raunistula-, Perno-Pansio- ja Nummi-Halinen -suuralueilla.

On ollut ihana huomata, että Tanssikummin luovuus ei ikinä saavuta lasten luovuuden tasoa. Satu, jossa aurinko leikkii lasten kanssa, muuntautuukin leikiksi, jossa aurinko jähmettää leikkijät, muuttaa näiden asentoa kuin nukelta ja lopulta jää kiinni.

Toisaalta Tanssikummina voi rikkoa tai muuttaa oletuksia. Kun juostaan, voi samalla potkia jalkoja kuin pelle. Kun ollaan kävelyllä, voi vieressä yhtäkkiä hyppiä pupu. Luovuus ja liike on jokaisessa kehossa, jokaisessa liikkeessä – se on vain tuotava esiin.

Näin suuren hankkeen haasteena on, että lasten määrän ollessa satoja ei millään voi oppia kaikkien nimiä. Onneksi kehollisuuden ammattilaisena liikkeet ja leikit tallentuvat kehomuistiin ja niistä voi jatkaa ensi kerralla tavatessa. Sanoja ei tarvita – voi ottaa vain mielikuvitusampiaiset taskusta ja antaa niiden surista kuvioitaan.

Koulumaailmassa Tanssikummit toimivat koulutaiteilijoiden tavoin oppitunneilla. Liike luodaan tukemaan oppimista tai omaan kehoon asettautumista. Esimerkiksi jakolaskujen muistisäännöstä ”jaa, kerro, vähennä, ota alas” voi tehdä liikkeellisen muistisäännön. Tanssikummi siis osaltaan tukee kinesteettistä ja visuaalista oppimista.

Päiväkodissa pääsee rauhassa tutustumaan lapsiin ja heidän kehollisuuteensa ja liikkeeseensä, kun osallistuu yhden ryhmän arkeen kokonaisen aamupäivän. Sitten seuraavan kerran pihalla tavatessa voikin ottaa mielikuvitustaikasauvan esiin ja taikoa toisesta vaikka Peppi Pitkätossun!

Iltapäiväkerho on tullut Tanssikummi-toimintaan uutena toimintaympäristönä. Tanssikummi voi auttaa läksyjen teossa liikkeellistämällä opeteltavia asioita, osallistua vapaaseen leikkiin liikkeellä tai auttaa koreografian teossa. Tai vaikka tanssia lasten kanssa itsensä hikeen Gangnam Stylen tahtiin!

Annastiina
Tanssikummi

Valokuva: Riikka Campomanes