Uutiset

Takaisin

Tanssitaiteilija Lotta Halisen Colours-teos asettuu Turun kaupunkitilaan 

Lotta Halinen työskentelee LTA:n aluekeskuspalkalla Turun kaupunkitilaan sijoittuvan Colous -teoksensa parissa kesäkuussa. Colours on julkisen kaupunkiympäristön kehollisia normeja ja erilaisia olemisen tapoja liikkeellisesti ja tilallisesti tutkiva tanssiteos, joka jalkautuu Turun keskustan alueelle elokuussa avoimien esitysten muodossa.


Kuva: Rosa Huuska / Läntinen tanssin aluekeskus

”Työskentely kesäisessä Turussa on ollut mielettömän antoisaa ja virittävää prosessini kannalta. On ollut ihanaa päästä syventymään omaan taiteelliseen työskentelyyn kiireettömästi ja tutustua kaupungin tunnelmaan, tempoon, visuaaliseen ilmeeseen ja äänimaailmaan ajan kanssa kaupungin kaduilla liikkuen ja oleskellen.”

Teoksen julkisessa tilassa tapahtuvat avoimet harjoitukset ovat mahdollistaneet erityisen kontaktin myös paikallisten asukkaiden kanssa.

”Olen kohdannut kaupunkilaisia teosprosessin aikana päivittäin, sillä harjoitukset tapahtuvat eri puolilla kaupunkia julkisesti ihmisten edessä. On ollut mielenkiintoista jakaa työskentelyäni tuntemattomien kanssa: heidän katseensa on sekä tukenut että ohjannut prosessiani suuresti. Osa heistä on ollut hetkellisesti tarkkailevia ohikulkijoita mutta osasta on kuoriutunut kiinnostuneita ja/tai hämmentyneitä katsojia sekä kommentaattoreita. Nämä ihmiset jäävät katsomaan pidemmäksi aikaa ja tulevat puhumaan harjoitusten aikana tai niiden jälkeen. Tämä on mielestäni yksi niistä ilmiöistä, joka kuuluu lähtemättömästi kaupunkitilassa työskentelyyn mutta myös välillä venyttää oman mukavuusalueen rajoja. En koskaan tiedä, millaisella energialla joku minua kaupungilla lähestyy mutta tämä työskentelytilani arvaamattomuus ja yllätyksellisyys ovat myös niitä asioita, joista prosesseissani ammennan.”

Colours jatkaa Lotta Halisen kolmiosaista teossarjaa (Figures 2020) perinteisen teatteritilan ulkopuolella liikkeellisten ja tilallisten prosessien parissa. Teoksessa tutkitaan kaupungin pintoja, tanssitaan kaupungin rytmien tahdissa ja vaikututaan ympäristön urbaanista kehollisuudesta.

”Haluan kutsua katsojan tai ohikulkijan tarkastelemaan heidän omaa kehollista todellisuuttaan: sen rajoja ja mahdollisuuksia julkisessa tilassa. Millainen liike ja oleminen on hyväksyttyä kaupunkitilassamme ja miksi? Haluan teoksen liikemaailmalla tehdä näkyväksi sen ympäröivää maailmaa ja kehollisia ilmiöitä.”

Esitykset Turun pääkirjaston sisäpihalla 31.8. klo 11.00, 13.00 ja 15.00