Uutiset

Takaisin

Maria Nurmelan ja Ville Oinosen sekä koreografi Theo Clinkardin kansainvälinen nykytanssiteos The Days kiertueella Kanadassa 17.–25.6.2022

Maria Nurmelan ja Ville Oinosen sekä englantilaisen koreografi Theo Clinkardin yleisöä osallistava nykytanssiduetto The Days matkustaa Kanadan British Columbiaan osana pohjoismaisten kulttuuriministeriöiden vuonna 2022 järjestettävää Nordic Bridges -ohjelmaa. The Days on ainoa suomalainen tanssitaiteen projekti, joka on valittu ohjelmaan.

Nordic Bridges on kaikkien aikojen suurin ulkomailla järjestettävä yhteispohjoismainen kulttuuripanostus. The Days -projektin Kanadan kiertue toteutuu BC Movement Arts Societyn ja The Dance Centre Vancouverin kutsumana ja kohdistuu suomalaisesta näkökulmasta katsottuna historiallisesti merkittävälle alueelle, Vancouveriin ja Vancouver Islandille muun muassa Sointulaan.

Vancouver Islandin pohjoispuolellassa sijaitseva Sointula on suomalaisten siirtolaisten 1900-luvun alussa saarelle perustama yhteisö Malcolmin saarella. Sointulassa on yhä jäljellä siirtolaisten rakentamaa arkkitehtuuria sekä heidän jälkeläisiään.  Sointulassa The Days esitetään suomalaisten rakentaman kunnantalon salissa. Sointulan jälkeen The Days matkustaa Kanadan alkuperäiskansojen asuttamille alueille Alert Bayihin/’Namgis Nationiin ja Port McNeilliin, jossa esitykset toteutuvat jälleen paikallisilla kunnantaloilla.

The Days -projektin konseptiin kuuluu yli 65-vuotiaiden paikallisten osallistaminen. Työryhmä tekee tiivistä yhteistyötä paikallisyhteisöjen kanssa järjestäen nykytanssityöpajoja erityisesti yli 65-vuotiaille tanssista innostuneille. Työpajoista kaksi osallistujaa saa kutsun näyttämölle Nurmelan ja Oinosen kanssa esiintymään itse teoksessa.

“On poikkeuksellista, että freelancer-voimin ja valmiiden tuotantotalojen ulkopuolella luotu hanke jatkaa Porissa 2018 toteutuneen ensi-iltansa jälkeen elämäänsä näinkin kauan ja kansainvälisesti  sekä tavoittaa yleisöjä näin laajasti ympäri maailmaa. The Days käsittelee yleismaailmallisia teemoja, jotka ovat tunnistettavia ja koskettavia riippumatta kulttuuritaustasta. Teos on helposti lähestyttävä ja puhuttelee monia erilaisia yleisöjä ja katsojia riippumatta siitä, onko heillä aiempaa kokemusta nykytanssista. Myös työpajatoiminta etenkin paikallisille senioreille on arvokasta kulttuurityötä näinä poikkeuksellisina aikoina.”  The Days -työryhmä kertoo.

Kiertueita tukevat Suomen Kulttuurirahasto ja Taiteen edistämiskeskus. Läntinen tanssin aluekeskus toimii työryhmän yhteistyökumppanina ja taustaorganisaationa.

The Days sai alkunsa suomalaisten tanssitaiteilijoiden Maria Nurmelan ja Ville Oinosen aloitteesta vuonna 2017. Nurmela ja Oinonen kutsuivat englantilaisen koreografin Theo Clinkardin luomaan heille nykytanssidueton. Teos sai ensi-iltansa joulukuussa 2018 Porissa Tanssikuu-festivaalilla ja on siitä lähtien kiertänyt Suomessa kansainvälisillä festivaaleilla menestyksekkäästi.

The Days oli huhtikuussa 2022 laajalla kiertueella Iso-Britanniassa, jossa teos vieraili kahden viikon aikana niin maineikkaissa teattereissa, kuin pienemmillä paikkakunnilla. Voit lukea taiteilijoiden matkasta Läntinen tanssin aluekeskuksen blogista.

Kanadan esitysajat ja -paikat

17.–18.6.2022 Sointula, British Columbia
19.6.2022 Alert Bay, British Columbia
21.6.2022 Port McNeil, British Columbia
24.–25.6.2022 The Dance Center, Vancouver