Uutiset

Takaisin

Pienet & Tärkeät -tanssiteos vie tietoa pölyttäjistä alakouluihin – kiertue tavoittaa yli 700 lasta

Pienet & Tärkeät on alakouluikäisille suunnattu tanssiesitys luonnolle ja ihmiskunnalle pienistä ja tärkeistä, mutta samalla niin suurista asioista! 

Pienet & Tärkeät -teos kiertää Varsinais-Suomen alakouluissa tavoittaen yli 700 lasta. Teoksessa tutustutaan kukkaniityn asukkien ihmeelliseen elämään ja esitys tarjoilee ohessa jännittävää tietoa luonnolle ja ihmiskunnalle tärkeistä pölyttäjähyönteisistä – mehiläisistä, kimalaisista, kukkakärpäsistä, perhosista ja kovakuoriaisista.

Teos yhdistää taiteellista työskentelyä ja tieteellistä tutkimusta sekä hyödyntää monipuolista tapaa katsoa ja kokea tanssia. Esitys on osa Jyväskylän yliopiston Katoava luonto -hanketta.

Osa esityksistä toteutuu Läntinen tanssin aluekeskus tuella ja taiteilijat työskentelevät LTA:n aluekeskuspalkalla. Lisäksi kiertuetta tukee Svenska Kultufondenin, Koneen säätiö sekä Raision ja Paraisten kulttuuritoimet.

Esitys rohkaisee lapsia omaan havainnointiin ja pienimuotoisiin luontoa tukeviin tekoihin lähiympäristössä. Tanssin kautta aihepiiriä lähestytään vauhdikkaasti ja leikkisästi. Kokemuksellinen ja osallistava tietoiskumateriaali esityksen yhteydessä pyrkii välittämään tiedon ymmärrettävästi ja mieleen jäävällä tavalla.

Kouluympäristö mahdollistaa helpon lähestymistavan esitykselle

Kouluympäristö mahdollistaa tanssitaiteen kokemisen alakouluikäisille laajasti.

”On ollut mielekästä esiintyä kouluissa. Lapset elävät mukana esityksessä ja esityksen tuominen lapselle tuttuun ympäristöön tekee esityksestä helposti lähestyttävän.” Tanssijat Jonna Aaltonen ja Ilona Salonen kertovat.

Esityksen alussa lapset saavat alustuksen aiheeseen, jonka jälkeen he pääsevät itse pyörähtämään kukkakedolla valitsemallaan kärpäsenä. Esityksen jälkeen lapset saavat vielä lyhyen tietoiskun aiheesta, johon he pääsevät myös itse osallistumaan ja keskustelemaan aiheesta.

Maailman villeistä kukkakasveista 90 % ja viljelykasveista 75 % on ainakin osittain pölyttäjistä riippuvaisia. Pölyttäjähyönteisten määrä on laskenut viime aikoina huolestuttavan nopeasti kaikkialla maailmassa. Elinympäristöjen tuhoutuminen, torjunta-aineiden käyttö, tehomaatalous ja kaupunkien kliinistyminen uhkaavat edelleen pölyttäjiä. Tanssiesitys tarttuu aiheeseen leikittelevästi ja lapselle helposti lähestyttävästi. Kahden tanssijan esittämät pörriäiset ovat helposti tunnistettavia – lavalla käy pörisemässä esimerkiksi perhonen ja kimalainen.

 

Kesäkuussa luvassa on Puistopörriäiset, kun Pienet & Tärkeät esiintyvät Turun kaupungin Seikkailupuistosa.

Esitysajat Seikkailupuiston leikkipuistoalueella:

  • 27.5. / 30.5. / 31.5. / 6.6./ 7.6 klo 11.30-12.00, 12.15-12.45 ja klo 13.00-13.30

Pienet & Tärkeät

Konsepti ja koreografia: Satu Tuittila
Tanssijat: Jonna Aaltonen ja Ilona Salonen, esiintyjä Satu Tuittila
Valosuunnittelu: Vespa Laine
Visuaalinen suunnittelu ja puvustus: Kirsi Vaara
Sävellys ja äänisuunnittelu: Mikko Väärälä
Tietoinfo ja työpajat: Satu Tuittila, Elli Herranentanssijat ja Katoava luonto tutkimusryhmä

Projekti on osa Katoava Luonto – Luontoarvojen hyvitys kansalaistasolla -tutkimushanketta. 

Hanketta tukevat: Koneen säätiö, Läntinen tanssin aluekeskus, Suomen kulttuurirahasto, Turun Seikkailupuisto, TOP –säätiö, Vuokon Luonnonsuojelusäätiö, Kokko 1721 residenssi ja Svenska Kulturfonden