Blogi

Takaisin

The Days kiertueella Iso-Britanniassa: MANCHESTER – WE ARE HERE – WE DID IT!

Tässä blogissa me The Days Project – Maria Nurmela, Ville Oinonen, Theo Clinkard ja Janne Teivainen –  kuvaamme tuokioita ja kokemuksia varsin poikkeuksellisella yhdeksän esityksen kiertueellamme huhti-toukokuussa 2022 Iso-Britanniassa!

Kiertueemme oli vaarassa peruuntua Covid-pandemian takia, sekä Brexit aiheutti ylimääräisiä haasteita. Monen onnellisen sattuman, sekä monen ihmisen avun ja  suuren työpanoksen ansiosta, saimme kiertueen sittenkin onnistumaan.

Kiitos Läntisen tanssin aluekeskuksen, Suomen kulttuurirahaston, Suomen- Lontoon- ja Irlannin instituutin sekä kaikkien kärsivällisten englantilaisten kutsujatahojen olemme nyt täällä Kuningattaren maalla!

Tervetuloa matkallemme mukaan!

 

Osa 1: MANCHESTER – WE ARE HERE – WE DID IT!

Saavuimme Manchesteriin kuka mistäkin ilmansuunnasta  sunnuntaina 17.4.2022.

Ville Tampereelta Manchesteriin, Janne – teknikkomme haki Lontoosta sekä keikkapakun, että koreografi Theon sekä valkoiset tanssimattomme ja Maria saapui Lissabonista.

Viime näkemisestämme oli ehtinyt kulua jo tovi, mutta se tuntui sitäkin hauskemmalta!


The Lowry

Kiertueen ensi-ilta toteutuisi tiistaina 19.4.2022 The Lowryssa.  The Lowry on teatteri- ja galleriakompleksi Salford Quaysissä, Suur-Manchesterissä. Se on nimetty 1900-luvun alkupuolen taidemaalari L.S.Lowryn mukaan, joka tunnetaan maalauksistaan ​​teollisuuskohteista Luoteis-Englannissa.

Massivisen kompleksin sisältä löytyy kolme teatteria erikokoisina katsomoineen: Lyrical Theatre 1700 katsojan teatteri, Quays-teatteri 600 katsojalle, sekä pienempi studio näyttämö Aldridge studio, johon mahtuu noin 150 katsojaa. The Days oli ohjelmoitu Aldridge studioon. Se  on hurmaava pieni studio huikein näkymin yli Salford Quasin industrial miljöön kohti Manchester Unitedin stadionia.


Theo Clinkard (vas), Ville Oinonen ja Maria Nurmela ennen ensimmäistä esitystä The Lowryssa. 

Alunperin koko The Days-hankkeen tavoitteena oli työllistää meitä vapaan kentän taiteilijoita mielekkäällä tavalla, mutta myös kartoittaa kansainvälisen kiertämisen mahdollisuuksia, sekä luoda suhteita eri kulttuuritoimijoiden välillä, kenties lisätä myös todellisia mahdollisuuksia kulttuurivaihdolle yli maantieteellisten rajojen.

Kohta viisi vuotta täyttävä piskuinen The Days Project on porskuttanut eteepäin ja nämä tavoitteet ovat toteutuneet moninkertaisesti. Mutta ensimmäinen päivä Manchesterissä ja kiertueella muistutti käsinkosketeltavasti myös siitä suurimmasta tavoitteesta:

Suurin merkitys tällä teoksella ja myös kiertueella ovat näiden vuosien aikana olleet  ihmiset, joita olemme  kohdanneet sekä  kokemukset, joita olemme jakaneet  heidän kanssaan, niin yleisön kuin myös työpajoihin osallistuvien tanssijoiden ja lopulta teoksessa vierailevien ihmisten kanssa. Yhteisellä ja lähellä toista tapahtuvalla ja inhimillisellä tanssilla on uskomattoman suuri voima.

Kiertueemme rakentuu sekä workshopeista paikallisille senioreille, että esityksistämme. Kohtaamme paikallisia tanssin harrastajia ja tanssista innostuneita monella tasolla ja ehdimme lyhyen vierailun aikana jakaa paljon elämistämme, kulttuureistamme sekä taiteesta.

Theo Clinkard oli ehtinyt jo aiemmin pitää workshopin Manchesterissä ja kutsua mukaan Manchesterin ensi-iltaan Janetin ja Miken. Ville ja Maria tapasivat The Lowryssa ensimmäistä kertaa heidät. Oli sykähdyttävää saada tavata heidät ja tanssia yhdessä.


Mike ja Janet

Ensi-iltamme oli menestys! Sekä yleisö, että The Lowryn presenterit ja muu henkilökunta oli otettu koskettavasta ja humaanista teoksestamme.

Janetin sanoin: “ Yksineläjänä tämä teos ja työ muistuttaa minulle inhimillisen kohtaamisen ja kosketuksen merkityksestä. Kuinka tärkeää ja vaikuttavaa se on ihmiselämälle  ja, miten vähän sitä on tapahtunut – varsinkin nyt Covid-pandemian aikana. Miten olen kaivannut sitä! Taiteella ja tanssilla voi koskettaa monella tasolla ! Kiitos, että sain olla mukana”

The days -teosta taustoittava teksi