Uutiset

Takaisin

Suvi Nieminen työskenteli LTA:n aluekeskuspalkalla erilaisten testiryhmien kanssa tutkien nykytanssin opettamista

Turkulainen freelancetanssitaiteilija Suvi Nieminen on työskennellyt LTA:n aluekeskuspalkalla kolmessa osassa. Koronan takia moneen kertaan siirtynyt työskentely on nyt viimein saatu päätökseen. Free Riding -projektin tarkoituksena on kaventaa kuilua ammattilaiskentän ja tanssin harrastajien välillä ja konseptilla on tarkoitus kehittää uusia harjoitusmenetelmiä nykytanssin opettamiseen. Niemisen testiryhmissä on harjoitellut eri-ikäisiä ja eri taustaisia tanssin ammattilaisia ja harrastajia.

Suvi Nieminen on työskennellyt LTA:n aluekeskuspalkalla tutkien nykytanssin opettamista ja taiteen integroimista nykytaiteen opetukseen. Jo alkuvuodesta 2021 aloitetun Free Riding -projektin kolmanessa osassa Nieminen on työskennellyt eri testiryhmien kanssa.Harjoittelun lisäksi osallistujien kanssa on käyty keskusteluita, joissa on syvennytty Niemisen harjoitteisiin yhdessä osallistujien kanssa.

Nieminen on tutkinut muun muassa tuntirakenteita ja esimerkisi lämmittelyn roolia. 

”Olen miettinyt millaisia harjoitteet ovat, miten siirrytään harjoitteesta toiseen tai mihin järjestykseen ne laitetaan. Onko lämmittelyllä tarkoitus tulla lämmin tai tutkia esimerkiksi lantiota”, Nieminen kertoo.

Keskusteluissa on ollut mahdollista päästä reflektoimaan ja keskustelemaan vapaasti yhdessä muiden osallistujien kanssa. Vaikka materiaalii tulee Niemiseltä, testiryhmissä on keskitytty siihen, että osallistujat saavat tehdä harjoitteita oman osaamisensa ja tyylinsä mukaisesti. Niemisen harjoitteissa korostuu yksilön oma tapa toimia.

”Vaikka materiaali tulee ulkopuolelta, liike on kuitenkin lähtenyt itsestä. Ei ole tarvinnut mennä mihinkään muottiin” sanoo Eerika Heinonen, testiryhmän osallistuja.

”Todella vapauttavaa on ollut päästä irti ”normaalista” tanssitunnin rakenteesta ja samalla kyseenalaistaa tarvitaanko ”perinteisiä” harjoitteita. Voisiko niistä osaltaan luopua tai voisiko harjoitteita muuttaa luovempaan/vapaampaan suuntaan ja silti ikäänkuin saada sama hyöty/teknillinen osaaminen/kehitys kehoon ja omaan tanssiin.”  Lotta Lähteenmäki, testiryhmän osallistuja sanoo.

Katso koko haastattelu alta