Blogi

Takaisin

Harjoittelussa LTA:lla: Taru Hytönen pääsi harjoittelussa tutustumaan LTA:n toimintaan monipuolisesti

Tanssinopettajaksi valmistuva Taru Hytönen teki loppuharjoittelunsa LTA:lla keväällä 2022. Blogikirjoituksessaan Hytönen kertoo, millaisiin monipuolisiin tehtäviin hän harjoittelunsa aikana pääsi osallistumaan.

Olen Taru Hytönen ja valmistun tänä keväänä tanssinopettajaksi Turun ammattikorkeakoulun taideakatemiasta. Tein osan harjoittelustani Läntinen tanssin aluekeskuksella. Olen alun perin Äänekoskelta kotoisin ja ennen Turkuun muuttamistani asuin vuoden Karjaalla, jossa kävin kansanopiston tanssilinjan.

Aloitin tanssin harrastamisen viisivuotiaana, joten se on aina ollut vahvasti osa elämääni. Harrastusvuosien aikana minua alkoi kiehtomaan, mitä kaikkea voisin tanssin kautta toteuttaa. Jo tuolloin tanssi oli minulle itseni ilmaisemisen muoto, jota toteutin liikkeen ja koreografian keinoin.  Siirtyessäni ammattiopintoihin käsitykseni tanssitaiteen tekemisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksista syveni entisestään. Opintojeni aikana oivalsin tanssitaiteen laajan vuorovaikutuksellisen puolen. Minua alkoi kiinnostamaan taidekasvatuksen eri muodot sekä tanssin vieminen erilaisiin ympäristöihin sekä eri ikäisten ja taustaisten ihmisten saavutettavaksi.

Harjoitteluni aikana olen päässyt kuulemaan ja kokemaan paljon uutta tanssinkentän toimintaan liittyen. Olen päässyt ohjaamaan ala-aste ikäisille suunnattua tanssin- ja liikeilmaisun ryhmää Taidekeskus koulussasi toiminnan kautta. Ryhmän toiminta perustui tanssi- ja liikeilmaisun harjoittamiseen ja tutkimiseen lapsien toiveita kuunnellen. Samankaltaisella toimintaperiaatteella toimi myös harrastamisen Turunmallin harrastetoiminta kerho, jonka toiminnassa sain kevään aikana olla muutaman kerran. Molempien ryhmien toiminnassa oli mielestäni arvokkainta lasten ehdoilla eteneminen sekä heidän luovuutensa tukeminen ja ruokkiminen. Tuntien rakenne mahdollisti lapsien yksilöllisen kohtaamisen tanssin ja liikkeen äärellä. Kohtaamiset sekä jaettu tanssimisen ja liikkumisen riemu tuntui myös itselleni merkitykselliseltä. Kyseinen oivallus kirkastutti käsitystäni omista arvoistani tulevana tanssinopettajana ja taidekasvattajana.

Ohjaamisen lisäksi pääsin harjoitteluni aikana hyppäämään mukavuusalueeltani ja tutustumaan itselleni aivan uudenlaisiin työtehtäviin. Osallistuin harjoitteluni aikana viikoittaisiin toimistokokouksiin, joiden kautta pääsin kuulemaan sillä hetkellä käynnissä olleesta toiminnasta ja tuotannoista. Pääsin myös itse tutustumaan tuotannollisiin töihin suunnitellessani työparini kanssa Läntinen tanssin aluekeskuksen kevätkokousta. Kevätkokouksen suunnittelun kautta sain paljon uutta tietoa kokouskäytännöistä sekä pääsin vielä syvemmin tutustumaan Läntinen tanssinaluekeskuksen toimintaan. Sain myös toisenlaisen kokemuksen tuotannollisista töistä ja tapahtuman järjestämisestä ollessani apukätenä Vallattoman kumouksen järjestämisessä. Oli mielenkiintoista nähdä, miten tapahtuma rakentui ja miten tapahtumaa organisointiin. Tuotannollisten töiden lisäksi pääsin myös tutustumaan markkinointiin päästessäni tarjoamaan Kesäkulkureiden kiertuetta Varsinais-Suomen ja Satakunnan kunnille.

Ohjaamisen ja tuotannollisten töiden lisäksi pääsin mukaan Pienet & Tärkeät työpaja sekä esitystoimintaan, jossa toimin koreografin ja esiintyjien apukätenä. Työpajojen aikana pääsin kuulemaan Pienet & Tärkeät projektin taustoista sekä tutustumaan siihen syvemmin. Työpajojen aikana pääsin toimimaan apuohjaajana ja musiikin toistovastaavanaa sekä pääsin myös itse ohjaamaan harjoitteita. Työpajojen jälkeen pääsin osaksi myös Pienet & Tärkeät projektin esityskiertuetta, jossa työryhmä kiersi esiintymässä alakouluissa 1-4 luokkalaisille. Esitysten aikana autoin esitystilan rakentamisessa, yleisön ohjaamisessa sekä vastasin musiikin toistosta.

Harjoitteluni oli monipuolinen ja työtehtävien sisällöt olivat erilaisia. Uudenlaiset työskentelytavat ja työtehtävät loivat ajoittain epävarmuuden tunnetta.  Epävarmuuden sietäminen oli itselleni kuitenkin arvokas kokemus, sillä sen kautta opin myös luottamaan omiin tämänhetkisiin taitoihini sekä olemaan läsnä ja tekemään sen hetkisen parhaani. Harjoitteluni aikana työtilat ja ihmiset vaihtuivat, mutta työilmapiiri oli silti jokaisessa paikassa avoin, tukeva sekä ymmärtävä.

Kirjoittaja: Taru Hytönen
Kuva: Janette Mirjamo