Uutiset

Takaisin

Tanssitaiteilija Tiina Lindforsista Åbo Akademin kunniatohtori

LTA:n yhteystyökumppani Tanssiteatteri Erin taiteellinen johtaja, koreografi, ohjaaja, tanssija sekä Turun Sanomien kolumnisti Tiina Lindfors promovoidaan Åbo Akademin filosofian kunniatohtoriksi kevään 2022 promootiossa. Kunniatohtoriksi Lindforsin kutsui yliopiston humanististen tieteiden, psykologian ja teologian tiedekunta.

Tiina Lindfors. Kuva: Shoja Lak

”Motiivina koreografi Tiina Lindforsin nimeämiselle kunniatohtoriksi on hänen monivuotinen ja syvällinen merkityksensä kulttuurin luojana, erityisesti paikallisella perspektiivillä Turussa ja kansallisesti Suomessa, mutta myös suhteessa hänen kattaviin kansainvälisiin projekteihinsa. Lindfors on Tanssiteatteri Erin perustajajäseniä ja hänet ja hänen tuotantonsa on vuosien saatossa huomioitu lukuisin palkinnoin ja huomionosoituksin. Uraauurtavassa taiteellisessa työssään Lindfors on usein rajoja ylittäen solminut yhteen eri taiteen lajeja ja lisäksi osoittanut selkeästi sen arvon, mikä kulttuurihistoriallisella tietämyksellä, humanismilla ja sivistyksellä on. Pohjautuen näihin elementteihin hänen työlleen on leimallista monikielisyys ja dialogi sekä aivan erityisen eläytyvä ja merkittävä kannanotto vähemmistöjen puolesta. Monivuotisen koreografisen työnsä lisäksi Lindfors on arvostettu luennoitsija ja kommentaattori, joka käsittelee muun muassa kysymyksiä taiteen ja kulttuurin vaikuttavuudesta. Kunniatohtorius alleviivaa sen työn tärkeyttä, jota Lindfors on tehnyt ja tekee, kuinka hän on osoittanut taiteen roolilla olevan myös painoarvoa ja vaikutusta ympäröivään yhteiskuntaan, ja näin tuonut esiin ne selkeät kosketuskohdat, jotka vallitsevat hänen taiteellisten tekojensa ja niiden arvojen välillä, joita Åbo Akademi haluaa vaalia.”

Urallaan Lindfors on luonut sata teosta, joissa hän on poikkeuksetta tanssinut keskeisissä rooleissa sekä ohjannut teatterillisen kokonaisuuden. Lindforsin koreografioita ja tanssia on nähty ympäri maailman, Pohjoismaissa, muualla Euroopassa, Aasiassa, Amerikassa ja Afrikassa. Hän on esiintynyt noin 400 vierailunäytöksessä kolmessakymmenessä eri maassa ja kaikkineen ammattinäyttämöillä pitkälti yli 3500 kertaa.

Lindforsin elämäntyö on lukuisasti palkittu Tanssiteatteri Eri Turussa. Hän on tehnyt koreografioita myös Suomen Kansallisbaletille, Estonia-baletille, Helsingin Juhlaviikoille ja kymmenenä kesänä Kuhmon Kamarimusiikille. Erin lisäksi Lindfors on tehnyt koreografioita muun muassa Åbo Svenska Teaterille,
Turun Kaupunginteatterille ja Klockriketeatterille. Hän on myös tehnyt koreografian ja esiintynyt oopperoissa, kuten Lars Karlssonin Rödhamn ja Ilkka Kuusiston Vapauden vanki.

Yhteistyössä Ylen kanssa Lindfors on tehnyt yksitoista teosta, joista monet ovat edustaneet Suomea Prix -Italia ja Golden Praha kilpailuissa. Vuonna 2018 hän käsikirjoitti, ohjasi ja teki koreografian lyhytelokuvaan Omasi, rakkaani – joka kuvaa omaishoitajan arkea ja perustuu Ulla Tikkasen tohtorinväitöskirjaan.

Tiina Lindfors vastaanotti Pro Dance palkinnon 1987, Seta ry:n Asiallisen tiedon omenan 1989,
Suomen Kulttuurirahaston suuren palkinnon 1999, Svenska Kulturfondenin palkinnon 2006, Villa Karon Pronssipantterin 2011 (rasismin vastaisesta työstä) ja Kirkon Kulttuuripalkinnon 2011. Yhdessä Erin kanssa hän on vastaanottanut Läänin taidepalkinnon 1992, Valtion Suomi-palkinnon 1995, Turun Teatterikerhon Naamio- tunnustuspalkinnon 2009 ja Varsinais-Suomen Liiton Aurora-mitalin 2013. 2018 Svenska Folkskolans Vänner antoi Lindforsille Sillanrakentaja-palkinnon hänen työstään ruotsin kielen ja maamme kaksikielisyyden hyväksi.

Lindfors oli jäsenenä Suomen Kulttuurirahaston hallintoneuvostossa 2016-2019 ja syksystä 2019 lähtien hän on ollut säätiön hallituksen jäsen.