Blogi

Takaisin

Tanssikummit Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:ssä

Läntinen tanssin aluekeskuksen Tanssikummi® Joona Rytkönen on työskennellyt Mielenterveyspalvelu ITU ry:ssä.  Blogikirjoituksessa Rytkönen avaa mielenterveyspalveluissa työskentelyä pandemian aiheuttamissa poikkeuksellisissa oloissa.

Tanssikummit rantautuivat ensimmäisen kerran Turun Mielenterveysyhditys ITU:n kohtaamispaikkaan syksyllä 2020. ITUssa työskentely oli osa Läntinen tanssin aluekeskuksen Mielen liike -pilottia, joka sai kaksivuotisen jatkorahoituksen mielenterveyspalveluissa sekä lastensuojelussa työskentelylle. Mielen liikettä on tukenut Suomen kulttuurirahasto.

Mielenterveyskeskuksessa Tanssikummit työskentelivät aina pareittain. Tanssikummit olivat tottuneet työskentelemään usein yksittäin eri ympäristöissä, joten tämä pitkäaikainen ja jatkuva parityöskentely oli myös uutta kokeilua meille. Kollegan kanssa työskentely on tuonut uutta perspektiiviä jokaiselle Tanssikummille, sekä mahdollistanut useamman henkilön rauhakseen kohtaamisen työpäivän aikana. Tähän mennessä ITUssa ovat saaneet ilon ja kunnian työskennellä Tanssikummit Annastiina, Veera, Satu, Joona, Jonna, Amanda, Mirva ja Suvi.

Syksyn aikana saimme luotua tukevan ja vakaan pohjan ITUssa käyvien mielenterveyskuntoutujien kanssa. Suunnitelmia seuraavalle vuodelle oli jo tehty ja alettiin viemään eteenpäin.

Suunnitelmat eivät kuitenkaan aina mene juuri sillä tavalla, kuten toivoisi…

Keväällä 2021 koronapandemian aiheuttama sulkutila vaikutti luonnollisesti Tanssikummien toimintaan ja työskentelyyn. Elimme aikoja, jolloin tärkein työkalumme, kosketus sekä yhdessä liikkuminen ja tanssiminen, olivat kiellettyjä. Tämä oli mukautumisen ja digitaalisiin palveluihin sukeltamisen aikaa meille Tanssikummeille. Ei muuta kuin syvä sisäänhengitys, rauhallinen aurinkotervehdys ja lempeä hyppy miltei-tuntemattomaan.

Digiloikka, vaikkakin yllättäen tehtynä, laskeutui pehmeästi ja toimivasti ITUN virtuaaliseen kohtaamispaikkaan Zoomissa. Työtä mitä aiemmin teimme samassa tilassa, tapahtuikin etänä videokameroiden ja mikrofonien välityksellä. Vaikka kosketus jäi puuttumaan, saimme välitettyä työskentelymme ytimen, eli kohdatuksi tulemisen tunteen, etäyhteyksienkin välityksellä.
”Tanssikummit ovat elävöittäjiä! Se tarttuu meihin muihin!” kuvaili eräs virtuaalikohtaamispaikassa vieraillut kävijä.

Tanssikummeina järjestimme liikkeellisiä ja luovia tanssihetkiä etäyhteyksien kautta sekä kävelyreissuja ulkona pienryhmien kanssa. Räätälöimme työskentelymme ja toimintamme jokaista henkilöä ajatellen, sillä tarkoituksemme on kohdata joka ikinen heistä aina yksilöinä.
Pyrimme järjestämään kiireetöntä kohtaamista ja läsnäoloa, jossa luovuus ja liike voi syntyä. Läsnäolo on meidän tärkein prioriteettimme. Pyrimme luomaan kontakteja erilaisin keinoin, kuitenkin rajoituksia kunnioittaen. Kohtaaminen ei aina johda liikkeeseen, mutta se voi johtaa myöhemmin johonkin luovaan toimintaan. Joskus keskusteluista on syntynyt tanssikoreografia, sanataidehetki tai musiikillinen esitys.

Yksi suosituin Tanssikummiohjelma, mitä toteutamme ITUssa, on ENVI-jooga (Ei-niin-venyvien-ihmisten -jooga) jonka toteutamme kerran viikossa ITUn kävijöille, jotka ovat kommentoineet jooga hetkiä seuraavanlaisesti:

”Masennukseni unohtui joogan aikana.”

”Onpa ihana tehdä ja liikkua porukalla.”

”Tanssikummit ovat virkistäneet minua ja saaneet minut aktivoitumaan ja liikkumaan enemmän myös vapaa-ajallani!”

Tarkemmin toiminnastamme ja työskentelystämme ITUssa voit lukea tästä Turun kaupungin julkaisemasta uutisesta.

Turun Mielenterveysyhdistys ITUssa olemme kohdanneet, tutustuneet ja toteuttaneet liikettä ihanien ja upeiden ihmisten kanssa. Vaikka hankalat ajat ja synkät ajatukset voivat painaa mieltä ja aiheuttaa surua, pystymme porukalla tukemaan ja auttamaan toinen toistamme.  Joka viikkoiset tapaamiset ja ennakkoon sovitut kävelyreissut ovat tuoneet kasvomaskin takaakin nähtävän hymyn kasvoille, nostaneet mielenkiintoisia ajatuksia mielensyövereistä ja saaneet kädet heilumaan ja jalat tekemään merimiesloikkia!

Parhain asia tässä on, että tämä matka ei vielä pääty tähän, vaan Tanssikummit jatkavat toimintaansa ITUssa koko kevään 2022 ajan. Nähdään ENVI-joogassa, moikataan kävelyreissulla ja nauretaan kahvikuppi kädessä ITUn kohtaamispaikassa aina keskiviikkoisin! Loppuun vielä Turun Mielenterveysyhdistys ITU toiminnanjohtajan Eeva Siivosen lämpimät sanat:

”Jokaisessa toipumisyhteisössä olisi hyvä olla tanssikummeja.” 

Kirjoittaja: Tanssikummi Joona Rytkönen