Blogi

Takaisin

Tanssikummit® kotihoidossa

Tanssikummit ovat tänä syksynä työskennelleet ensimmäistä kertaa Turun kotihoidossa. Tanssikummit ovat kohdanneet ikäihmisiä Lehmusvalkaman ja Ruusukorttelin hyvinvointikeskuksissa sekä virtuaalisen kotihoidon kautta.

Syyskuusta joulukuulle jatkuneet kohtaamiset ovat olleet koskettavia ja avartavia. Kohtaamisissa on jaettu kokemuksia elämän varrelta: niin lapsuuden leikeistä kuin Karjalan evakkoudesta. On tanssittu yhdessä ja puhuttu tunteiden sallimisesta sekä peilattu toistemme liikettä. On tutkittu eri kehonosia ja niiden liikettä sekä tanssia materiaalien, kuten syksyn lehtien ja huivien kanssa. Lempikukkia ja kukka-aiheisia laulujakin on muisteltu.

Tanssikummit ovat olleet myös mukana talojen omissa liikunta- ja luontoryhmissä, jolloin ohjaajat ja Tanssikummit ovat päässeet inspiroitumaan toistensa työstä. Tanssikummit ovat saaneet oppia erilaisista tansseista myös ikäihmisiltä: itämaista tanssia huivin kanssa, nähdä virolaisia kansantansseja valokuvista ja upean kansallispuvun asiakkaan yllä sekä tutustua country-tanssin maailmaan.

Kuva: Henna-Maria Hanhineva

Lehmusvalkamassa ovat kokoontuneet lisäksi kaksi viikottaista ryhmää: “Lempeästi liikkeelle” on herätellyt osallistujien keho-mieltä uuteen päivään. “Luova ja tunteva liike” puolestaan on kutsunut ryhmäläisiä yhteiseen, leikkisään tilaan.

Toiminta on koettu erittäin mielekkääksi ja sille on toivottu myös jatkoa. Erän asiakkaan sanoin: “Tämä kosketti mun sieluani”

Kohtaamisen taika välittyy myös tietokoneen näytöltä

Tanssikummit ovat ohjanneet ruudun kautta virtuaalisessa kotihoidossa uusia ryhmiä ja vakituisesti kerran viikossa kokoontuvaa tuolijumpparyhmää. Osallistujat ovat toiminnassa mukana kotoaan käsin.

Ryhmissä on tehty erilaisia tanssillisia mielikuvaharjoitteita, esimerkiksi kävelty kuun pinnalla, piirrelty varpailla santaan hiekkarannalla, maalattu ilmaan maisemia ja kelluttu lämpimän veden virtauksessa. Välillä on ilakoitu joulurunoa liikkeellistämällä tai peilattu toisten liikettä, jolloin kukin on vuoron perään toiminut liikkeen ohjaajana. Kohtaamisen taika välittyy onneksi myös tietokoneen näytöltä, kun osallistujien liikkeet muodostavat kauniin, keskittyneen kaanonin. Musiikin soittaminen on ollut tekniikan puolesta hieman erilaista kuin kasvokkain kohdatessa ja tanssikummit ovat huomanneet live-musiikin toimivan parhaiten etäyhteydessä. Tanssikummit ovatkin siis tuoneet tanssihetkeen instrumentteja – luoden kohtaamiseen tunnelmaa muun muassa ukulelen ja tuulikellon siivittämänä.

Suunnitteilla on myös tanssillinen tuokio virtuaalisen kotihoidon henkilökunnalle, sillä he toivoivat paljon istumista sisältäviin päiviin pientä liikettä. Tanssikummit odottavat tätä innolla, tapahtuuhan työskentely koko yhteisöä varten.

Lehmusvalkamassa ja Ruusukorttelissa ovat työskennelleet Tanssikummit Henna-Maria Hanhineva, Mirva Honkanen ja Aliisa Särkiniemi. Virtuaalisessa kotihoidossa puolestaan Tanssikummit Veera Alaverronen ja Jenny Kallio. Työskentely on toteutettu Turun kaupungin testamenttivaroilla.

Teksti: Henna-Maria Hanhineva ja Veera Alaverronen