Uutiset

Takaisin

Tanssin ja performanssitaiteen moninaista limittymistä New Performance Turku Festivalilla

New performance turku festivaalin banneri

Vuoden 2021 festivaalilla New Performance Turku Festival on kutsunut taiteilijoita tutkimaan selviytymisen teemaa. Aihetta lähestyvät monenlaisista kulmista myös tanssitaiteen ammattilaiset yhteisötanssiteoksen, performanssiluennon, videoteoksen ja esityksen muodoissa.


Maria Kananen: Kehokätköilyä

Kehokätköilyä on freelance- ja tanssitaiteilija Maria Kanasen yhteisötanssiteos, joka kutsuu kaikenikäiset ihmiset yhdessä ja erikseen pysähtymään hiljentymisen, läsnäolon, kuuntelun ja kehollisuuden äärelle.

mustavalkoinen kuva jossa tanssija roikkuu puussa
Kuva: Aura Nukari

Teos rakentuu kuudesta kaupunkitilaan sijoitetusta QR-koodirastista, joiden yksinkertaiset tehtävät johdattelevat osallistujat kehollisen kokemisen ja omaa kehoa kuuntelevan liikkumisen äärelle, nauttimaan kaupunkiympäristöstä ja viheralueista arkista olemista syvemmällä tavalla. Huom! Taiteilijan vetämät kävelykierrokset on valitettavasti jouduttu perumaan sairastapauksen vuoksi, mutta rasteihin voi tutustua itsenäisesti koko festivaalin ajan.

 

Maija Hirvanen: Pushing Score – Performance Practices in a More-Than-Human Crowd

Koreografi ja esitysten tekijä Maija Hirvasen performanssiluento Pushing Score – Performance Practices in a More-Than-Human Crowd perustuu harjoitteille, jotka kytkevät paikallaolijat mielikuvituksen kautta sieniin, kiviin, muihin lajeihin, jäänteisiin ja nimeämättömiin asioihin. Asetumme performanssiluennolla osaksi pitkää aikajännettä, jossa ihminen on osa miljardien auringonkiertojen kestoa. Hirvasen luento venyttää käsinkosketeltavalla tavalla aistien ja ajatuksen rajaa.


Kuva: Kansallisgalleria | Finnish National Gallery / Pirje Mykkänen

Tiia Kasurinen (yhteistyössä Johanna Naukkarinen): Live Stream

Live Stream on taiteilija ja koreografi Tiia Kasurisen yhteistyössä kuvataiteilija ja valokuvaaja Johanna Naukkarisen kanssa tekemä videoteos.


Kuva: Johanna Naukkarinen

Teos tutkii videon ja videossa esiintyvän hahmon keinoin tirkistely-, reality- ja YouTube-kulttuuria sekä yksinäisyyden konseptia. Videolla kehollisuus seikkailee, tanssii ja tylsistyy tyhjässä kartanossa, eristäytyneenä ulkomaailmasta – samalla, kun tuntemattomien katseet kohdistuvat hahmoon kameroiden kautta.

 

Tuija Lappalainen: TIME WILL TELL

Tanssitaiteilija Tuija Lappalaisen esitys TIME WILL TELL on teos havainnosta ja olemisen tavoista.

Kuva: Tuija Lappalainen

Teos luo hahmotelman erilaisten ruumiillisten olemassaolojen läpi kulkemisista ja liikutetuksi tulemisista sisäisten ja ulkoisten rakenteiden siirtymissä. Tässä huokoisessa asetelmassa vuotavien intentioiden, vaikuttumisten ja halujen ruumiillistumat muodostavat kudelman ja kysymyksiä suhteesta ympäröivään, nyt-hetkisyydestä, toisin olemisesta ja liikkeen mahdollistumisesta.

Ilmoittautumisohjeet sekä lisätietoa kaikista teoksista ja taiteilijoista löytyvät osoitteesta https://www.newperformance.fi/category/taiteilijat/