Uutiset

Takaisin

Ilona Salonen ”monkey mindin” jäljillä

Turkulaislähtöinen tanssitaiteilija Ilona Salonen työskentelee loka-marraskuussa aluekeskuspalkalla Läntinen tanssin aluekeskuksen Studiossa. Työhön on kuulunut omaan taiteelliseen työhön syventymistä ja sen uudelleentarkastelua. Lisäksi Salonen on työstänyt tulevaa Meeting the Monkey -työnimellä kulkevaa sooloteostaan.

Teoksen pohjana on Salosen Teatterikorkeakoululle vuonna 2019 tekemä Pro gradu -tutkielma, jossa hän tarkasteli kiinalaista filosofiaa suhteessa omaan tanssipraktiikkaansa. Tulevan sooloteoksen liikkeellisen materiaalin löytämisessä Salonen on käyttänyt erilaisia tehtäväpohjaisia improvisaatioharjoituksia esimerkiksi viiden elementin – veden, puun, tulen, metallin ja maan – innoittamana.

”Kiinalainen filosofia poikkeaa länsimaisesta filosofiasta, miten ajatellaan, että kaikki on suhteessa kaikkeen – elämä ja maailma ovat jatkuvassa muutoksessa, ihminen on jatkuvassa muutoksessa.”

Meeting the Monkey -nimi tulee ”monkey mind” -käsitteestä, joka kuvaa kiinalaisessa filosofiassa asiasta toiseen hyppivää poukkoilevaa mieltä.

”Usein sitä pyritään hiljentämään vaikka meditaatiolla, mutta mitä tapahtuu, jos annan nimenomaan ruokaa sille monkey mindille ja annan sen mellestää täällä rauhassa tietyissä raameissa.”

Kuvassa tanssija

Meeting the Monkey -teosta työstetään kuukauden mittaisen aluekeskuspalkan lisäksi Suomen Kulttuurirahaston ja Taiteen edistämiskeskuksen tuella. Tavoitteena on, että teosta esitettäisiin Turussa ensi vuonna. Apurahoja on haettu myös työryhmälle, jonka muodostavat äänisuunnittelija Olli Lautiola, puvustaja-lavastaja Amita Kilumanga ja projektin ”outside eye” Suvi Nieminen. Tällä hetkellä työskentely kuitenkin tapahtuu yksin. Työpäivät ovat sisältäneet muun muassa tanssimista ja erilaisia tehtäviä sekä lukemista, videoiden katselua ja apurahahakemusten kirjoittamista.

”On ollut tosi mielenkiintoista työskennellä yksin. Olen ennenkin työskennellyt soolotyössä, mutta en ehkä näin isoa tavoitetta kohti. On ollut mielenkiintoista tutkia, miten järjestän päivän, kun ei ole niitä muita ihmisiä.”

Katso Ilona Salosen koko haastattelu videolta:

Video: Rosa Huuska
Kuvat: Mikko Juntura

Kuvassa tanssija