Uutiset

Takaisin

Mielen liike -projekti käynnistyi syyskuussa

Läntinen tanssin aluekeskuksen Mielen liike -pilottiprojekti käynnistyi tänä syksynä. Suomen Kulttuurirahaston Taidetta hoitolaitoksiin -rahoituksella tukemassa projektissa luodaan malli Tanssikummi-toiminnan toteuttamiseksi mielenterveyspalveluissa. Projektissa tuodaan Läntinen tanssin aluekeskuksen Tanssikummi® -toimintaa Satasairaalan Harjavallan sairaalan vanhuspsykiatrian osastolle ja Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:hyn.

Tanssikummi-toiminta on pitkäkestoista taidelähtöistä työskentelyä erilaisissa yhteisössä. Tanssikummin työ on läsnäoloa, kuuntelua ja kohtaamista. Se on myös liikkumista ja liikuttamista niin fyysisesti kuin henkisestikin. Tanssikummi toimii matkaoppaana hetkellisiin kehollisiin onnistumiskokemuksiin, muistoihin ja irtiottoihin arjesta. Tanssikummin ohjauksella liikutaan luovasti lähtökohtana jokaisen oman kehon mahdollisuudet.

Mielen liike -pilotissa selvitetään, mitä erityispiirteitä liittyy Tanssikummi-taiteilijoiden työskentelyyn mielenterveyskontekstissa. Tanssikummeina projektissa työskentelevät tanssitaiteilijat Satu Hakamäki ja Annastiina Love sekä taiteilija-psykologi Veera Alaverronen.

Toiminta käynnistyi Satakunnassa syyskuun alussa.

”Toimintaan voi osallistua omista lähtökohdista ja se on osallistujien toiveista lähtevää. Olemme esimerkiksi kuunnelleet paljon vanhaa tanssimusiikkia, sillä osastolla on paljon nuorena tansseissa käyneitä ja he ovat halunneet kuulla tuttuja kappaleita. Välillä on syntynyt spontaaneja lavatanssihetkiä, joihin on osallistunut sekä potilaita, henkilökuntaa että me Tanssikummit”, Veera Alaverronen kertoo toiminnasta Satakunnassa.

Toisaalta olemme myös käyneet sairaalan pihapiirissä ja lähimetsässä kävelyillä, rentoutuneet yhdessä, tai tanssineet vaikka pelkästään käsillä pieniä improvisoituja koreografioita. Jos potilaalla on esimerkiksi muistisairaus, kehollinen kontakti voi olla helpompi väylä kohtaamiseen kuin sanat”, Satu Hakamäki pohtii.

Läntinen tanssin aluekeskuksen Tanssikummi-toiminta on otettu osastolla hyvin vastaan.

”Moni potilas kyselee jo lähtiessämme, että milloin tulette taas uudestaan”, Tanssikummit kertovat.

 

Suomen Kulttuurirahaston logo

 

Kuvassa Tanssikummi