Uutiset

Takaisin

Jonna Aaltonen matkaa liikkeen alkulähteille

Tanssitaiteilija Jonna Aaltonen työskentelee loka-marraskuussa Läntinen tanssin aluekeskuksen Studiossa. Yhden kuukauden mittainen aluekeskuspalkalla tapahtuva työskentely tähtää tutkiskelemaan omaa liikettä ja taiteilijuutta.

”Halusin kutsua itseni residenssiin, eli tulla harjoitustanssistudioon ilman minkäänlaista tulosvastuuta, että pitäisi kehittää esitystä. Samalla tajusin, että tämä on vähän kuin 25-vuotistaiteilijajuhla, sillä valmistuin tanssijaksi 25 vuotta sitten. Siitä lähtien olen toiminut tanssijana lukuisten koreografien kanssa.”

Kuvassa tanssija

Residenssin tavoitteena on päästä liikkeen alkulähteille. Työskentely on alkanut erilaisten teemojen, kuten armollisuuden parissa.

”Mikä synnyttää liikettä, onko se musiikki vai lähteekö se kehosta itsestään. Mieli askaroi armollisuuden ja lempeyden tiimoilla.”

Aaltosen tämän syksyn residenssityöskentely ei lähtökohtaisesti tähtää teoksen valmistamiseen. Tulevien viikkojen varalle on jo kuitenkin hiukan suunnitelmia.

”Sen verran on ollut etukäteisajatuksia, että mielessä on ollut yksi performanssihahmo, joka kenties tulee täältä ulos jossain vaiheessa, mutta ei voi tietää.”

Uusi avaus tanssin kentällä

Läntinen tanssin aluekeskuksen tulosvastuuton residenssi on uudenlainen kokeilu. Aluekeskuspalkalla työskenteleminen oman taiteiljuuden etsimisen parissa on herättänyt runsaasti kiinnostusta ja positiivista palautetta. Aaltonen odottaa tulevia viikkoja mielenkiinnolla.

”Päästä liikkeen tai oman tanssin alkulähteille, se on kyllä mielenkiintoinen tutkimusmatka.”

Läntinen tanssin aluekeskuksen aluekeskuspalkkaa myönnetään ensisijaisesti varsinaissuomalaisille ja satakuntalaisille vapaan kentän tanssitaiteilijoille taiteelliseen työskentelyyn. Sitä voidaan myöntää myös alueen ulkopuolisille tanssitaiteilijoille, jos työskentely tapahtuu alueella. Aluekeskuspalkan myöntäminen edellyttää, että työ tulee näkyväksi aluekeskuksen toimintana. Läntinen tanssin aluekeskus toimii tukijana ja taiteellisen työskentelyn mahdollistajana.

Katso Jonna Aaltosen koko haastattelu videolta:

Kuvat ja video: Rosa Huuska

Kuvassa tanssija.