Uutiset

Takaisin

Inspiroiva kuukausi Raumalla – Lotta Halinen RaumArs-residenssissä

Tanssitaiteilija Lotta Halinen työskenteli Läntinen tanssin aluekeskuksen ja Rauman kaupungin mahdollistamassa RaumArs-residenssissä Raumalla lokakuussa. Työskentely piti sisällään uuden Tenho-sooloteoksen valmistamista ja digitaalisen osallistumisen Senioreiden kulttuuriviikoille. Residenssikuukausi oli Haliselle kaikin puolin antoisa kokemus.

”Raumalla on ollut inspiroivaa. Olen työskennellyt lokakuun ajan projektin parissa ja päässyt tutustumaan kaupunkiin ja kulttuuritoimijoihin.”

Halisen työpäivät Raumalla olivat kaksiosaisia. Alkupäivästä hän teki fyysistä työskentelyä vuorotellen uimahallin studiossa ja Lokki-salissa. Työpäivän toinen osa kului muistiinpanojen tekemiseen ja taustatyöhön, kuten vanhojen elokuvien katseluun, iskelmämusiikin kuuntelemiseen ja näihin liittyvien tekijätietojen etsimiseen. Ajatus kaksiosaisesta päivästä lähti alun perin tilajärjestelyistä, mutta uudesta työskentelytavasta jäi eväitä myös tuleviin projekteihin.

”Tavallisesti oma työskentelyni on painottunut tanssityöskentelyyn, mutta nyt on toimittu tilojen ehdoilla. Jatkossakin haluan käyttää enemmän aikaa analysointiin ja reflektointiin.”

Työn alla olleen Tenho-teoksen on inspiraationa ovat olleet iskelmämusiikki, vanhat suomifilmit ja maalaisromantiikka. Teoksen kokonaiskesto on noin 20–25 minuuttia, joka sisältää liikkeellisen esityksen ja osallistavan osuuden. Teoksen liikemateriaali tuli Raumalla valmiiksi ja seuraavaksi Halinen työskentelee visuaalisten elementtien sekä musiikin parissa yhdessä äänisuunnittelijan kanssa.

Kuvassa tanssija Lotta Halinen

Tanssia digitaalisesti hoivakoteihin

Osana residenssityöskentelyä oli osallistuminen Rauman Senioreiden kulttuuriviikkojen ohjelmaan 5.–18.10.2020. Vallitseva koronatilanne muutti alkuperäisiä suunnitelmia, sillä alueen hoivakotien olisi ollut vaikea osallistua perinteisiin esityksiin. Halisen työskentelystä koottiin kolmantena residenssipäivänä kuvattu harjoitus- ja haastatteluvideo, joka oli hoivakotiryhmien tilattavissa. Videolla oli Senioreiden kulttuuriviikkojen aikana kahdeksan esityskertaa ja yhteensä 78 katsojaa.

Tulevaisuudessa Halinen haluaa palata Tenho-teoksellaan Satakuntaan. Suunnitteilla on hoivakotikiertue, jota varten on haettu rahoitusta. Tavoitteena on myös jatkaa yhteistyötä RaumArsin kanssa.

Tilalähtöisen tanssitaiteilijan teoksia on nähty usein perinteisten teatterinäyttämöiden ulkopuolella. Nyt haasteena on, että hoivakotien asukkaat eivät pääse toreille ja julkisiin tiloihin katsomaan esityksiä. Halinen etsiikin uusia tapoja hyödyntää erilaisia tilaratkaisuja.

”Teosta voidaan esittää esimerkiksi hoivakotien pihoilla turvavälit huomioiden tai ikkunan läpi katsoen.”

Läntinen tanssin aluekeskus ja Rauman kaupunki mahdollistavat vuodessa yhden kuukauden mittaisen residenssijakson tanssitaitaiteen ammattilaiselle RaumArs ry:n residenssiasunnossa Raumalla. Avoimen haun kautta valittava tanssitaiteilija saa työskentelystä kuukauden aluekeskuspalkan. Tämä mahdollistaa työskentelyyn keskittymisen täysipainoisesti.

”Täällä on voinut päästä irti omasta arjesta ja keskittyä 100 % taiteelliseen työskentelyyn. Tämä on ollut ihana mahdollisuus!”

Kuvat: Juha Sinisalo / Länsi-Suomi

Kuvassa tanssija Lotta Halinen.