Uutiset

Takaisin

Mareld – Jokaisella valolla on tarinansa

Turun Kaupunginteatterissa koetaan syyskuussa ainutlaatuinen matka meren kerrosten läpi alkaen turvallisesta ihmisyydestä päättyen yksisoluisen organismin toiseuteen. Taide- ja tiedekollektiivi Fern Orchestran Mareld – Jokaisella valolla on tarinansa on tanssia, liikettä sekä valo- ja äänitaidetta yhdistelevä näyttämöteos, joka johdattaa katsojan hyökyvän kinestesian ja mekaanisen ärsytyksen sekä merenalaisuuden ja poimuttuvan ajan äärelle.

Omat maailmamme maailmojen sisällä muuttuvat alati sen mukaan mitä niistä ajattelemme, miten niitä tulkitsemme ja miten niihin osallistumme? Miltä yksisoluisuus tuntuu ja voiko lajikumppanien hehkun aistia?

Valosuunnittelija Vespa Laineen vetämän työryhmän teoksen keskiössä on panssarisiimalevä (Alexandrium ostenfeldii), joka on 77 miljoonaa vuotta vanha mikro-organismi. Pimeässä hohtava levä on tunnettu suomalaisessa kansanperinteessä meritulena tai virvatulena. Lähimpänä luonnossa levää voi tavata Itämeressä. Esityksessä käytetettävä levä on viljelty Turussa Åbo Akademin meribiologian laitoksella.

Mareld-teoksen markkinointikuva

Ekologinen näkökulma lähtökohtana taiteeseen

Vespa Laine ja Fern Orchestra ovat keskittyneet taiteellisessa työssään käsittelemään luonnon, valon ja ihmisen suhdetta. Ekologisuus näkyy Laineen teoksissa paitsi käsiteltävinä teemoina myös toimintatavoissa. Teoksissa voidaan käyttää esimerkiksi mahdollisimman ympäristöystävällistä sähköä. Työryhmä on sitoutunut ostamaan Mareld-esityksen lipputuloilla metsää hiilinieluksi.

”Ihmisen toimien vaikutus ympäristöön on tiedetty jo 1970-luvulta asti, mutta sitä ei vieläkään ymmärretä. Meret tuottavat puolet maapallon hapesta, mutta niiden suojelu ei ole konkreettista. Fern Orchestra haluaakin puuttua tähän ja herättää keskustelua.” Laine kertoo.

Kuvassa kaksi tanssijaa

Taiteen ja tieteen maailmat kohtaavat

Monitaiteisessa teoksessa panssarisiimalevää käsitellään sekä konkreettisesti näyttämöllä että projisointien ja musiikin kautta. Teoksen äänisuunnittelija Markus Heino on kääntänyt levästä saatua tutkimusdataa musiikiksi. Näyttämöllä tanssijat Ilona Salonen ja Timo Tamminen ovat vuorovaikutuksessa pimeässä hohtavan levän kanssa.

Teoksen työryhmässä on mukana taiteilijoiden lisäksi ympäristö- ja meribiologian tutkija Conny Sjöqvist Åbo Akademista. Koko työryhmä on työskennellyt teoksen parissa tiiviisti alusta asti. Tieteen ja taiteen maailmojen sovittaminen yhteen on sujunut vaivattomasti.

”Tieteen tekeminenkin vaatii luovuutta, mutta on vapauttavaa työskennellä vapaasti ilman sääntöjä yhdessä muiden kanssa.” Sjöqvist kuvailee hyppyään taiteen pariin.

Mareld – Jokaisella valolla on tarinansa Turun Kaupunginteatterin Sopukka-näyttämöllä 10.–26.9.2020.

Työryhmä

Konsepti: Vespa Laine
Levätutkija: Conny Sjöqvist
Näyttämöllä: Ilona Salonen ja Timo Tamminen
Äänisuunnittelu ja musiikin sävellys: Markus Heino
Projisoinnit ja valosuunnittelu: Vespa Laine ja Samuel Salminen
Kuvat ja graafinen suunnittelu: Samuel Salminen

Tuotanto: yhteistyössä Fern Orchestra, Läntinen tanssin aluekeskus ja Turun Kaupunginteatteri

Kesto: noin 1 h, ei väliaikaa
Esityskielet: suomi, ruotsi ja englanti

Liput esitykseen ovat myynnissä Turun Kaupunginteatterin verkkosivuilla.

Mareld-teoksen markkinointikuva