Uutiset

Takaisin

Lähde seikkailuun! Kesäkulkurit tanssivat maailman ympäri ja verkkoon

Poikkeusolot mahdollistivat ja avasivat uusia keinoja yleisöjen kohtaamiseen. Läntinen tanssin aluekeskuksen Kesäkulkurit pysäyttävät ja yllättävät kolmessatoista kunnassa sekä digitaalisilla alustoilla.

Kaksi tanssitaiteilijaa, Kesäkulkurit Anniina Ukkonen ja Evgeny Kostyukov ovat luoneet tämän vuoden seikkailun. “On ollut mahtavaa päästä tekemään Kesäkulkurikiertuetta näin vastavalmistuneena tanssinopettajana. On hienoa päästä soveltamaan omaa osaamista tanssijana, koreografina sekä opettajana”, kesäkulkuri Anniina Ukkonen iloitsee. 

Taiteilijat ovat luoneet esitys- ja työpajakokonaisuuden, joka osallistaa myös katsojia – turvavälit huomioiden. “Kesäkulkuriesityksen ja -työpajan suunnittelu on edennyt vauhdikkaasti ja työparin kanssa työskentely on ollut inspiroivaa. Lähden kiertueelle odottavaisin, mutta myös turvallisin mielin, ja toivon näkeväni paljon katsojia turvaetäisyyksin”, Anniina jatkaa. 

Kiertueella noudatetaan viranomaisten ohjeistuksiin perustuvia turvatoimia. Esitykset ja työpajat pyritään toteuttamaan ensisijaisesti ulkotiloissa. “Tänä vuonna suunnittelua haastoi poikkeusolot. Kesäkulkurikiertue siirtyi kesäkuulta heinäkuulle, jotta se voitiin toteuttaa mahdollisimman turvallisesti”, Läntinen tanssin aluekeskuksen toiminnanjohtaja Sanna Meska kertoo. 

Tämän vuoden esitys, Pysähdy ja ylläty! vie katsojat tanssillaan matkalle maailman ympäri. “Yhdessä taiteilijoiden kanssa käänsimme haastavan tilanteen positiiviseksi ja saimme uutta pontta kehittää luovasti kiertuetta sekä aluekeskuksen toimintaa”, Meska jatkaa.

Tämän vuoden kiertueesta erityisen tekee se, että Kesäkulkurit ovat valmistelleet kiertueesta myös digitaalisen materiaalin. Ne katsojat jotka eivät pääse seuraamaan esitystä paikan päälle voivat osallistua kiertueeseen esitys- ja työpajavideon kautta. Kiertuekunnat jakavat digitaalista materiaalia omissa kanavissaan.

Työpajavideossa on helppoja harjoituksia, joita voi tehdä ilman musiikkia, vapaavalintaiseen musiikkiin, istuen, paikallaan seisten tai liikkuen. Digitaalisuudesta on tullut osa Läntinen tanssin aluekeskuksen arkea. Taide voi olla saavutettavaa myös verkon välityksellä, ja vaikka konsepti sai tuulta alleen poikkeusolojen vuoksi, se myös täydentää Läntinen tanssin aluekeskuksen toimintaa ja tavoitetta olla mahdollisimman saavutettava. Turku 2029 -säätiö tukee Läntinen tanssin aluekeskuksen yleisötyökonseptien digitaalista toteutusta.

Kesäkulkurit on tunnettu ympäri Suomen ja konsepti on ollut myös benchmarkkauksen kohteena. Kun kiertue päätettiin toteuttaa heinäkuussa ja ensimmäiset viestit lähetettiin kunnille, vastaanotto oli intoa tihkuva – kiertue on selkeästi odotettu osa kuntien kesäohjelmaa.

“Olemme tehneet päämäärätietoisesti sellaisia suunnitelmia ja toimenpiteitä, jotka mahdollistavat kiertueen toteutumisen poikkeusoloista huolimatta”, Sanna Meska sanoo. “Visiomme on olla herkkäliikkeinen uudistaja, jossa toimintaympäristön muutokset ovat osa elämää ja niihin reagoidaan joustavasti ja avoimesti.”

Kesäkulkurit on Läntinen tanssin aluekeskuksen kiertävä tanssiesitys- ja työpajakokonaisuus, joka kulkee Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa heinäkuun ajan. Tämän vuoden kiertue nytkähtää liikkeelle perjantaina 3.7. ja kuljettaa tanssia kolmeentoista eri kuntaan.

Läntinen tanssin aluekeskus on Taiteen edistämiskeskuksen, Turun kaupungin ja Porin kaupungin tukema tanssin aluekeskus. Aluekeskustoiminnan keskeiset tavoitteet ovat sen käynnistämisestä lähtien olleet toimialan kehittäminen, tanssin saatavuuden ja saavutettavuuden alueellinen ja sosiaalinen edistäminen sekä tanssitaiteilijoiden työllisyyden parantaminen.